Päivä ennen veronkorotusta

Arvonlisävero nousee ylihuomenna. Yleinen verokanta nousee 4,5 prosenttia 22 prosentista 23 prosenttiin eli yhdellä prosenttiyksiköllä. Myös 8 ja 12 prosentin verokannat nousevat vastaavasti 9 ja 13 prosenttiin. Mediassa paljon mainostettu ravintolapalveluiden arvonlisävero sen sijaan laskee nykyisestä 22 prosentista uuteen 13 prosenttiin. Poliittiset päättäjät päätyivät näihin monimutkaisiin verokantojen muutoksiin viime syksynä ruuan arvonlisäveron laskettua tuolloin 17 prosentista 12 prosenttiin. Ravintolabusiness ei tästä pitänyt ja niin sovittiin tämän kesän veromuutoksista. Monet ravintolayrittäjät ovat jo luvanneet siirtää veronalennuksen suoraan palveluidensa hintoihin, mutta osa on sanonut pitävänsä veronalennuksen itsellään. Varmaa on tietenkin, että kauppiaat pitävät huolen veronkorotuksen toteutumisesta. Alennus onkin sitten aivan toinen asia.

Maanantaina tiedotusvälineet toitottivat kilvan Suomen olevan yksi Euroopan kalleimmista maista. Mikään uutinen se ei ollut. Ihmettelin taas kerran, miksi aiheesta nostettiin jälleen tuollainen haloo, kun tämä tosiasia on aina ollut tiedossa eikä muutosta ole tulossa. Syytkin tiedetään. Esimerkiksi päivittäistavarakaupassa ei juuri ole kilpailua, mikä pitää hinnat korkeina. Arvonlisäveron jatkuvat muutokset pitävätkin sitten huolen lopusta. Kuluttajan hintatietoisuus katoaa viimeistään kuun vaihteessa ellei ole jo eurojen myötä lopullisesti hämärtynyt. Euroihin siirtymisen alkuvuosina kuulin eräältä ystävältäni, miten kahvilanpitäjä oli veloittanut markan kahvikupista. Eurojen jälkeen kupin hinta oli edelleen 1, mutta tällä kertaa yksi euro. Kahvilanpitäjä oli nolona tunnustanut ystävälleni, ettei hän olisi koskaan kehdannut pyytää kuutta markkaa kahvikupista, mutta kauppa kävi euroissa edelleen kuten ennenkin.

Huomenna kannattaakin käydä ostoksilla. Tavarat, jotka on jo päättänyt muutenkin hankkia, kannattaa ostaa viimeistään huomenna vanhan verokannan aikaan. Säästöt eivät ole järin kouriintuntuvia, mutta periaatteessa huomenna voi kuitenkin vielä säästää muutaman sentin. Sadan euron ostokset yleisellä verokannalla maksavat ylihuomenna heinäkuussa 100,82 euroa eli korotusta tulee 82 senttiä. Toisaalta ravintolassa 15 euron annos halpenee 13,90 euroon eli säästöä saa heti 1,10 euroa. Tästä kun vähentää edellisiin ostoksiin huvenneen korotuksen, jää kukkaron pohjalle yhä 28 senttiä. Senteillähän ei Suomessa tee mitään. Keski-Euroopassa voi hyvinkin saada vaihtorahojen seassa yhden sentin kolikoita. Täällä ne ovat keräilyharvinaisuuksia, kuten nyt raha yleensäkin. Samalla kun ostaa päivittäisiä tarvikkeitaan, kannattaa lääkekaappiinkin ostaa täydennystä, sillä lääkkeet kallistuvat kuun vaihteessa.

Julkaistu tiistaina 29.6.2010 klo 18:02.

Edellinen
Kesäkakku
Seuraava
PS3 vaihtoon