Mansikka-aika on taas parhaimmillaan. Makeat punaposkiset kotimaiset mansikat ovat kaupoissa ja kauppatoreilla. Kaupungilla tuleekin jo vastaan ihmisiä marjalaatikoineen etenkin juuri torin kulmilla. Odottelin viikonloppuna raitiovaunua Hakaniemessä ja huomasin silloin ensimmäiset marja-asiakkaat laatikoiden kanssa. Mitä ilmeisimmin torilta oli käyty ostamassa mansikoita. Herkullisista mansikoista syntyy monenmoisia herkkuja kuten piirakoita ja hilloja. Kesän kahvipöytään voi pyöräyttää helposti nopean mansikkapiirakan, johon riittävät perustarvikkeet, ja makupala syntyy vaikka kesämökillä.
Mansikkapiirakka
12 palaa- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 dl mansikoita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
- 1 dl juoksevaa rasvaseosta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Sekoita kulhossa sokeri, kananmunat, rasva ja vaniljarahka. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-rasvaseokseen. Kumoa taikina uunivuokaan tai vaihtoehtoisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä mansikat taikinan pinnalle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.