Muuttajan muistilista

Asunnon vaihto tulee vastaan meille itse kullekin ennemmin tai myöhemmin. Asunnon ostaminen on jo sinänsä jännittävä kokemus ainakin ensiasuntoaan hankkivalle. Hankintaa edeltää joskus lukemattomat vertailut ja esittelyt ennen kuin ihanneasunto löytyy. Kaupanteon jälkeen onkin aika alkaa suunnitella muuttoa uuteen kotiin. Joillekin se on uusi elämäntilanne, johon ei välttämättä ole osannut varautua aivan kaikilla mahdollisilla tiedoilla ja taidoilla. Olen koonnut oheiseen pieneen listaan joitakin asioita, joita muuttajan kannatta ottaa huomioon. Lista ei tietenkään ole täydellinen eivätkä kaikki sen ohjeet välttämättä ole tarpeellisia kaikille.

Kun muutat uuteen asuntoon

  • Hanki valaisimia ja asenna ne ensimmäiseksi ja valoisaan aikaan, sillä vuodenajasta riippuen ja erityisesti talvella pimeys tulee yllättävän nopeasti.
  • Hanki sänky ja kanna se uuteen asuntoon ensimmäisten joukossa. Myöhään illalla ja mahdollisesti pimeässä sängyn kokoaminen tai sijoittelu voi olla työlästä ja hankalaa.
  • Hanki ja ripusta ensi töiksi verhot, jotta voit käydä yöpuulle naapureiden katseilta piilossa.
  • Hanki etukäteen välttämättömyystarvikkeita, kuten vessapaperia, peseytymistarvikkeita, suihkusaippuaa, pyyhkeitä, hammasharja ja -tahnaa.
  • Varmista, että asunnossa on palovaroitin ja että siinä on paristo. Tarvitset yhden palovaroittimen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden.
  • Tee sähkösopimus jo mahdollisesti ennakkoon, jotta asunnossa on sähköt muuttaessasi sinne. Sähkölasku koostuu kahdesta eri hyödykkeestä, sähkön siirrosta ja itse sähköenergiasta. Sähkön siirrosta vastaa yleensä paikallinen sähkölaitos eikä siirtopalvelua voi kilpailuttaa. Sähköenergian sen sijaan voi ostaa siltä yhtiöltä, jolta saa sen edullisimmin.
  • Hanki kotivakuutus hyvissä ajoin niin, että se kattaa myös muuttopäivän ja irtaimiston. Jos päivität jo olemassa olevaa vakuutustasi, tarkista, että se riittää uuden asunnon tarpeisiin, sillä vakuutukset on usein sidottu asunnon pinta-alaan.
  • Nykyään yhä harvinaisemmaksi käyvän kiinteän puhelinliittymän ehdit hankkia myöhemminkin kuten nettiyhteydenkin. Jos siirrät vanhan nettiyhteytesi uuteen asuntoon, tilaa siirto kuitenkin ajoissa.
  • Jos muutat vuokralle, ota huomioon, että yleinen vuokranmaksupäivä on kunkin kuun toinen arkipäivä ja että monet vuokranantajat perivät ennakkoon kuukauden tai kahden vuokraa vastaavan summan. Lisäksi vuokranvälittäjä perii oman palkkionsa.
  • Laita jääkaappi päälle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta se ehtii kylmenemään ennen täyttöä.
  • Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoitus annetaan maistraattiin ja sen voi tehdä myös lähimmässä postissa. Helpointa ilmoitus on tehdä netissä tai soittamalla ympäri vuorokauden päivystävään valtakunnalliseen palvelunumeroon 0203 456 456. Tee muuttoilmoitus myös huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle, jotta sinut merkitään taloyhtiön asukkaaksi, jolloin saat nimesi postiluukkuun ja varmistat esimerkiksi avainpalvelun, jos satut unohtamaan avaimen kotiisi.
  • Muista huomaavaisuus kerrostalossa, joissa on järjestyssääntöjen mukaan yleisesti hiljainen aika iltakymmenestä aamuseitsemään, jolloin tulisi välttää kovaäänistä elämää.
  • Hanki muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. Muuttofirmoilla on kiireisiä aikoja, kuten viikonloput ja kuunvaihteet.

Kun muutat vanhasta asunnosta

  • Anna kaikki asunnon avaimet uudelle omistajalle.
  • Jättäessäsi asunnon uudelle omistajalle muista siivota asunto perusteellisesti.
  • Jos asuit vuokralla, muista pyytää vuokravakuus takaisin.

Jokaisella on varmasti omat erikoistarpeensa uuteen asuntoon muuttaessaan. Täydellisen kattavaa muuttajan muistilistaa tuskin voidaan laatia, mutta joistakin käytännön kokemuksista kannattaa ottaa oppia. Netistä löytyy muuttajalle lisää ohjeita, kunhan vain ehtii ja jaksaa etsiä.

Julkaistu perjantaina 18.2.2011 klo 19:44.

Edellinen
Rock-komediailta
Seuraava
James Bond -elokuvamusiikki