Mutakakku

Mudcake
Kuva
Jeremy Bank

Jälkiruoka kruunaa maukkaan aterian. Nautiskelijoille on tarjolla lukemattomia ihania jälkiruokia monissa eri kategorioissa. Ne voivat olla makeita tai yksinkertaisia, kuten vaikkapa vain hedelmä. Joitakin jälkiruokia voi nauttia muulloinkin, esimerkiksi kahvipöydässä. Mutakakku on yksi herkullisimmista jälkiruuista erikoisesta nimestään huolimatta. Leivonnainen lienee saanut nimensä tumman suklaan tuomasta syvän ruskeasta väristään. Kakulle löytyy myös lukuisia reseptejä, joista Mississipin mutakakku lienee yksi tunnetuimmista.

Jälkiruokapöydissä mutakakku on melko tuore tulokas. Sen historia voidaan jäljittää 1970-luvulle, jolloin se alkoi vallata ravintoloita Yhdysvalloissa. Mutakakkua muistuttavia reseptejä sen sijaan löytyy jo niinkin aikaiselta aikakaudelta kuin vuodelta 1963. Silloin kakku muistutti enemmän periamerikkalaisia brownies-suupaloja, joita yhä pidetään suurena herkkuna synnyinmaassaan. Paljon yhteistä näillä leivonnaisilla onkin, ja mutakakku saattaakin olla alun perin vain uusi nimitys vanhalle herkulle. Mutakakun suosio alkoi nousta toden teolla 1980-luvulla, ja nykyään se tunnetaan kaikkialla maailmassa. Kakun valmistaminen on suhteellisen helppoa eikä muutamia ainesosia lukuun ottamatta vaadi keittiön kaapeista muuta kuin perusraaka-aineita.

Mutakakku

8 palaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 150 g voita
  • 2 dl muscovadosokeria
  • 50 g tummaa suklaata, jossa on kaakaota vähintään 70 %
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 rkl viskiä
  • 2 rkl vahvaa kahvia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • tomusokeria koristeluun

Sulata voi ja suklaapalat varovasti kattilassa. Mausta seos viskillä ja kahvilla. Sekoita keskenään kaakaojauhe, jauhot, leivinjauhe ja sekoita hieman jäähtyneen suklaan joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun irtopohjaiseen 22 cm:n kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja maustua seuraavaan päivään viileässä. Lämmitä kakkua varovasti mikrossa ennen tarjoilua niin, että suklaa muuttuu valuvaksi. Tarjoa vaniljajäätelön tai viskillä maustetun vaniljakastikkeen kanssa.

Julkaistu perjantaina 18.9.2009 klo 17:31 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Esitelmän pitämisestä
Seuraava
Oma kirjanmerkki
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä