Mediapalvelimen asentelua - osa 1

Buffalo LinkStation Duo LS-WXL/R1

Mediakirjastoni on vuosien varrella karttunut ja mediapalvelimeni kiintolevylle on tallentunut tuhansia ja taas tuhansia valokuvia sekä koko joukko kotivideoita. Kymmenen vuotta sitten hankkimani Buffalon LinkStation Duo LS-WXL/R1 taisi olla aikoinaan kovan luokan huipputuote. Noin kahvipaketin kokoiseen ulkoiseen NAS-asemaan oli mahdutettu peräti kaksi teratavua tallennustilaa kahdella teratavun vetoisella kiintolevyllä. Asema toimi vuosia moitteettomasti ja palveli kohtalaisen hyvin ainakin alkuvuodet. Tekniikka kehittyi ja Buffaloni alkoi jäädä kehityksestä jälkeen.

Muutama vuosi sitten yritin liittää tuliterän älytelevision NAS-aseman jatkeeksi laihoin tuloksin. Koneet eivät oikein suostuneet keskustelemaan keskenään, ja jouduin lopulta tyytymään alkeelliseen Twonky Server -yhteyteen. Kyllähän mediakirjaston sisällön silläkin sai telkun ruudulle, mutta kansioiden kahlaaminen oli vaivalloista puhumattakaan siitä, että tiedostot löytyivät kummallisella sisäisellä nimeämiskäytännöllä, jolla ei ollut mitään tekemistä antamani käyttäjäystävällisellä nimellä. Verkkolevy jäi vähälle käytölle ehkä juuri sen hankalan käytettävyyden vuoksi.

Viimeinen niitti tuli tänä keväänä. Windows-käyttöjärjestelmä päivittyi, ja yhtäkkiä sain huomata, etten enää päässytkään verkkolevylle tavalliseen tapaan. Yhteys NAS-aseman ja tietokoneen välillä oli syntynyt vanhalla Samba 1.0 -protokollalla, jota nykyinen Windows ei enää tue sen tietoturvattomuuden vuoksi. Netistä selvisi nopeasti, että Buffalon uusin firmware tuki Samba 3.0 -versiota, mutta sen käyttöönotto tuotti päänvaivaa. Aseman hallintapaneelista ei nimittäin löytynyt mitään tapaa, jolla protokollan olisi saanut vaihdettua, joten jäljelle jäi laitteen roottaaminen ja asetusten peukalointi käsikopelolla.

Parin illan urakoinnin jälkeen sain viimein version vaihdettua uusimpaan. Tässä vaiheessa olin jo päättänyt siirtyä käyttämään Plex-mediapalvelinta, jonka olin kaavaillut asentavani pikkuruiselle Raspberry-korttitietokoneelle. Toiset pari iltaa turhaantui, kun yritin saada Linuxista yhteyttä Buffaloon. Yhteys kyllä luonnistui Samba 1.0 -versiolla mutta ei tietenkään tietoturvallisemmalla 3.0-versiolla. Aikaa oli kulunut turhaan jo kaksi iltaa. Päätin keskeyttää projektin ja hankkia vanhan kunnon Windows-palvelimen. Sen ainakin tiesin toimivan lähestulkoon heti, kun kytkisin virrat koneeseen.

Julkaistu lauantaina 27.6.2020 klo 18:00 Projektit-luokassa avainsanoilla askartelu, harrastukset ja laitteet.

Edellinen
Mobiiliviihde on kahden kauppa
Seuraava
Mediapalvelimen asentelua - osa 2