Mämmiä vaniljakastikkeessa

Lähestyvä pääsiäinen tuo taas monenlaisia herkkuja ruokapöytään. Ehdoton suosikkini on tietysti mämmi. Ravitseva ja kuitupitoinen ruispuuro voisi hyvin sopia ympärivuotiseksi välipalaksi, sillä se on maittava ja nopea eines, jonka voi erinomaisesti nauttia myös jälkiruuaksi. Monilla on ennakkoluuloja mämmistä ja näitä epäilyjä vahvistavat tietysti eineen tummanpuhuva ulkoasu. Mämmiä on usein verrattu eritteeseen, ja kertoipa historianopettajamme oppikoulussa tähän liittyen jopa erikoisen mämmiin liittyvän anekdootinkin. Toisen maailmansodan aikana Suomessa oli pulaa ruuasta ja niinpä ruoka-apua pyydettiin eri puolilta maailmaa. Yhdysvalloissa huolestuttiin, ja silloisen presidentin Franklin D. Rooseveltin (1882-1945) kerrotaan sanoneen: "Lähettäkää niille jotain syötävää, sillä nehän syövät ruuan jo toistamiseen." Lausahduksen paikkansapitävyyttä sietää epäillä, mutta se kuvastaa hyvin mämmin ulkonäköön liittyviä ennakkoluuloja.

Kuva
Matti Mattila

Mämmi on erikoisesta väristään ja muodostaan huolimatta kelpo ruokaa. Perinteisesti tätä puuroa nautitaan kerman ja sokerin kera. Kermaksi pitää valita sellaista oikeaa paksua ja rasvaista, kellertävää kermaa eikä mitään laihaa prosenttisekoitusta. Näin olen itsekin mämmiä nautiskellut monet pääsiäiset. Tänä vuonna kuten niin monina aikaisempina vuosina ropeet ilmestyivät kauppoihin hyvissä ajoin ennen juhlapyhiä. Ostin puolen kilon tuokkosen ja suuntasin kaupassa kohti maitohyllyjä. Olin jo katselemassa kermapurkkeja, kun silmiini osui erilaisia vaniljakastikkeita. Siinä samassa päätin kokeilla, miltä mämmi maistuisi vaniljakastikkeen kanssa. Nopean vertailun jälkeen ostin Dr. Oetkerin aitoa vaniljakastiketta ja hyvältähän mämmi sen kanssa maistui. Oikeastaan mämmi maistui huomattavasti paremmalta vaniljan kuin kerman kanssa. Vaniljakastike oli kermaa paksumpaa ja sai mämmin maistumaan todella erinomaiselta. Kastiketta kannattaa lorauttaa kunnolla niin, että sitä riittää joka lusikalliselle. Puolen kilon mämmipakkauksesta ja neljänneslitran vaniljapurnukasta riittää noin neljälle herkuttelijalle, pienemmillä annoksilla useammallekin. Vaniljakastike tekee mämmistä entistä herkullisempaa ja tätä yhdistelmää kannattaa tarjota myös niille, jotka ovat tähän asti epäilleet maistaa suomalaista pääsiäisen perinneruokaa.

Julkaistu tiistaina 12.4.2011 klo 17:20 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Läppärilaukun hankinta
Seuraava
Sähköinen vaalitunnelma