Loppukesä on jälleen mustikka-aikaa. Metsän marjat kypsyvät paraikaa ja mustikkamättäät vain odottavat poimijoita. Kovin pitkään ei mättäillä tarvitse kyykkiä, sillä jo iso juomalasillinen eli noin kolmisen desilitraa mustikoita riittää tortun aineksiin. Paistoksen muut ainesosat ovatkin tuttuja perusaineksia, joita kodin keittiön ruokakaapeista varmasti löytyy. Kotimaiset mustikat ovat tietysti parhaimmat ja niistä syntyy pienellä vaivalla maittava mustikkatorttu. Herkullinen torttu maistuu jälkiruuaksi ja välipalaksi tuoreen kahvin tai raikkaan maitolasillisen kera.
Mustikkatorttu
pohja
- 3 dl sämpyläjauhoja
- 75 g sulatettua voita
- 2 dl piimää
- 1 kananmuna
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl siirappia
- ½ tl kanelia
- ½ tl neilikkaa
- 1 tl soodaa
- korppujauhoja leivitykseen
täyte
- 3 dl mustikoita
- 2 dl kermaviiliä
- ½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2 tl vaniljasokeria
Sulata rasva. Lisää piimä, kananmuna, sokeri ja siirappi. Sekoita mausteet ja sooda sämpyläjauhoihin. Lisää jauhot seokseen. Levitä taikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle. Kaada mustikat taikinapohjan päälle. Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada seos marjojen päälle. Paista 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Käytä pienemmässä piirakkavuoassa paistamiseen enemmän aikaa. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.