Loox N100

Paikannuslaitteet yleistyvät nopeasti ja monenlaiset navigaattorit ovat jo arkipäiväisiä laitteita. Satelliittien välittämään paikannustietoon eli GPS-järjestelmään perustuvia paikantimia voi ostaa erikseen tai nykyään myös matkapuhelimen yhteydessä. Ajoneuvoissa navigaattorit ovat olleet jo pitkään puolittain vakiovarusteita. Viime vuosina reittioppaat ovat entisestään yleistyneet ja navigaattoria pidetään jo yhtä yleisenä kuin takavuosien autoradiota. Paikantimiakin saa eri muodoissa. Esittelin aiemmin kesällä Sony GPS-CS1KA -paikannuslaitteen, joka on erinomainen apuväline valokuvaajalle. Laite kerää paikannustietoa muistiin ja kuvaussession jälkeen koordinaatit yhdistetään reitin varrella otettuihin valokuviin.

Fujitsu-Siemens Loox N100

Navigaattorit ovat yleisiä henkilöautoissa. Jalankulkija voi nykyään myös nauttia reittioppaiden palveluksista ostamalla paikantimella varustetun matkapuhelimen tai henkilökohtaisen kannettavan paikannuslaitteen. Fujitsu-Siemens on tuonut markkinoille kätevän kokoisen Loox N100 -navigaattorin, joka sopii niin autoilijalle kuin myös kaksipyöräisen kuskille ja jalankulkijalle. Loox on monipuolinen, sillä siinä on Euroopan kartaston lisäksi MP3-soitin, valokuva-albumi, video, laskin, pelejä ja maailmankello. Myyntipakkaus on hyvin varusteltu, vaikka mukana ei olekaan lähes välttämättömäksi osoittautunutta erillistä muistikorttia. Paketissa on kuulokkeet, autovarustus, USB-kaapeli tietokoneyhteyttä varten, akun latauslaite pistoke- ja tupakansytytinliitännällä, ulkoinen GPS-antenni, värilliset vaihtokuoret ja virtapistokkeiden sovittimet eri maiden liitäntöjä varten.

Loox-paikantimen käyttö on helppoa. Laitteeseen kuuluu irrallinen piirtokynä, jolla käytetään kosketusnäyttöä. Näyttöä voi tosin kosketella sorminkin, mutta kaikkein pienimpiin kuvakkeisiin ei välttämättä paksuilla sormillaan osu. Käyttöliittymän kielen voi vaihtaa myös suomenkieliseksi, jolloin navigaattorin matkaopastuksetkin kuuluvat suomeksi. Suomenkielisyys onkin yksi Fujitsu-Siemensin paikannuslaitteen hyviä puolia, vaikka nykyään suomalaiset osaavat hyvin englantiakin. Paketissa olevalla CD-levyllä on monet käyttöohjeet eri kielissä, ja suomenkieliset pikakäyttöohjeet voi käydä lataamassa valmistajan kotisivuilta.

Käyttökokemuksia

Olen kokeillut uusinta Loox N110-mallia reilun viikon ajan, ja ensimmäiset kokemukset vaihtelevat pettymyksestä ihastukseen. Aivan ensimmäiseksi on jälleen ihmeteltävä myyntiliikkeen innottomuutta. Mustan Pörssin myyjä sinänsä oli erittäin asiallinen ja asiantunteva, mutta jälleen kerran unohtui lisävarusteiden myynti kuten niin monta kertaa eri kaupantekotilanteissa on käynyt. Miten paljon myyjät saisivatkin lisämyyntiä aikaiseksi, jos vain muistaisivat aina kysyä asiakkaalta, haluaisiko hän kenties ostaa samalla lisävarusteita juuri hankkimaansa laitteeseen? Pocket Loox -navigaattoriin pitää melkein poikkeuksetta ostaa erillinen microSD-muistikortti, johon voi ladata kaikki CD-levyllä tulevat kartat. Laitteen omaan Flash-muistiin on valmiiksi ladattu yleisimmät Euroopan kartat, mutta lisämuistille saa loputkin karttaosat, kuten Itä-Euroopan, Iberian ja Italian kartat. Loox tukee enintään 2 gigatavun microSD-muistikorttia, johon tosin mahtuu ruhtinaallisesti karttoja.

Omien kokemusteni valossa Loox-navigaattorin tuotekehitys on vielä kesken. Kartat pitää asentaa muistikortille laitteen mukana tulevalta CD-levyltä. Asennusta ei tosin voi suorittaa suoraan navigaattorissa olevalle kortille, sillä Windows XP -käyttöjärjestelmä ei tunnista korttia, vaikka sen saakin näkymään ulkoisena levyasemana. Käytännössä tämä tarkoittaa erillisen kortinlukijan hankintaa. Onneksi minulla sattui olemaan 9in1-kortinlukijalaite, jota käyttämällä sain kartat helposti asennettua muistikortille. Asennuksen jälkeen kortti vain yksinkertaisesti sijoitetaan navigaattoriin, ja kartat ovat tämän jälkeen käytettävissä. Aikani yritin ensin ohjeiden mukaan yhdistää paikantimen tietokoneeseeni USB-väylän kautta, mutta tämä sai muutaman kokeilun jälkeen jopa käyttöjärjestelmän kaatumaan eikä siinä enää auttanut muuta kuin painaa koneen uudelleenkäynnistyskytkintä.

Loox-paikannuslaite ei ole järin nopea toiminnoissaan. Kohteen valitseminen käy kätevästi, mutta varsinainen reittiopastus kohteeseen ontuu. Jalankulkijan vauhdilla ehtii ylittää monta risteystä ennen kuin Loox huomaa kulkijan poikenneen reitiltä. Uuden reitin laskeminen vie kohtuuttoman paljon aikaa ja kärsimätön matkaaja ehtii tuskastua. Reittivalinnatkin esimerkiksi Helsingissä noudattavat valtaväyliä. Laitoin navigaattorin opastamaan minut keskikaupungilta kotiovelle. Reitti löytyi helposti, mutta sisälsi monia mutkia. Olisin loppuvaiheessa joutunut kiertämään noin parin sadan metrin lenkin, vaikka suorin tie olisi kulkenut pieniä sivukatuja pitkin. Vielä kymmenen metriä ennen kotiovea ääni kehotti tekemään U-käännöksen, sillä olin poikennut lasketulta reitiltä. En viitsinyt tehdä turistikierrosta korttelin ympäri vaan oikaisin sivukadun kautta. Kotona Loox vielä laski uutta reittiä, vaikka olin jo riisumassa kenkiä jaloistani.

Turistille Loox N100 -navigaattori saattaa olla korvaamaton apu uudessa ja tuntemattomassa kaupungissa. Sillä on helppo asettaa määränpäänsä kartalla. Monet kadut ja turistikohteet löytyvät valmiina ja ne vain yksinkertaisesti valitaan ruudulle ilmestyvältä listalta. Tämän jälkeen käynnistetään navigointi ja suomenkielinen kaunis naisääni opastaa, mihin suuntaa milloinkin pitää kadunkulmissa kääntyä. Matkan aikana voi kuunnella laitteen MP3-soittimella mielimusiikkiaan navigoinnin lomassa. Erillistä muistikorttia ostaessaan kannattaa heti hankkia eri sovittimilla varustettu malli. Esimerkiksi Kingstonin 2 gigatavun microSD-muistikortti, malli SDC/2GB-2ADP sisältää miniSD- ja SD-adapterit, joten korttia voi käyttää vaikkapa digikamerassa.

Tekniset tiedot

malli
Loox N100 ja N110
prosessori
Samsung 300 MHz
muistikapasiteetti
64 MB, Mini SD -laajennuskorttipaikka enintään 2 GB muistikortille
virtalähde
ladattava litium-ioniakku, 1150 mAh, 110-240 V laturi, EU- ja UK-adapterilla
kartat
9 karttaa, jotka kattava 37 Euroopan maata
näyttö
2,8 tuuman QVGA 240 x 320 TFT-kosketusnäyttö 64 k värein
liitäntä
USB 2.0
leveys
62 mm
korkeus
89 mm
syvyys
16 mm
paino
110 g akkuineen
käyttöjärjestelmä
Microsoft Windows CE 5.0 Core Version
mukana tulevat ohjelmistot
Navigon MobileNavigator 6, kuva- ja videokatselu, MP3-soitin, maailmankello, laskin, Bricks ja Smart Pixie -pelit

Julkaistu tiistaina 9.10.2007 klo 17:00 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Korjausmies
Seuraava
Matti ja Teppo - 18 suosikkia