Korjausmies

Maskuliiniset ammattinimikkeet istuvat vielä syvässä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kuulemme jatkuvasti, miten palomiehet taistelevat tulta vastaan, miten lakimiehet ajavat asioita ja puhemies johtaa puhetta. Nämä ovat vain esimerkkejä lukuisista ammattinimikkeistä, jotka päättyvät miehisesti mies-sanaan. Viime vuosikymmeninä lisääntynyt tasa-arvokeskustelu on onneksi saanut muutettua jo osan titteleistä universaalimpaan suuntaan. Meidän tulisi lakimiehen sijaan puhua esimerkiksi asianajajasta, juristista tai varatuomarista. Samoin palomieskin voisi jo olla yksinkertaisesti vain pelastaja.

Keinotekoiset väännökset ammattinimikkeistä eivät ole hyviä. Esimerkiksi huoltohenkilö ei ole hyvä sana korvaamaan talonmies-nimikettä. Nimike voisi olla vain kiinteistönhoitaja. Valitettavan monen ammatin nimitys on muutettu maskuliinisesta päätteestä henkilö-päätteeksi. Tämä on nopea ja helppo tapa toteuttaa tasa-arvoa, mutta mielestäni siinä on yhä kaikuja menneisyydestä. Nimikettä ei ole mietitty tarpeeksi yleiseksi ja nopea ratkaisu on vain korvata mies-pääte henkilö-päätteellä. Tasa-arvossahan on kyse naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, josta on säädetty lailla. Tätä valvoo sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen lainvalvontaviranomainen eli tasa-arvovaltuutettu.

Tasa-arvosta on säädetty 1986 voimaan tulleella lailla. Myös Euroopan yhteisön tasa-arvodirektiivit säätävät miesten ja naisten yhdenvertaisesta kohtelusta ja muista käytännön toimista. Maamme ylin lainsäädäntöinstituutio eli eduskunta hakee näyttävällä ilmoituksella kiinteistötoimistoonsa korjausmiestä. Nykypäivä-lehden perjantaina 28.9. ilmestyneessä lehti-ilmoituksessa on eduskunnan pääsihteerin allekirjoitus. Eduskunta olisi voinut antaa esimerkin tasa-arvon toteutumisesta hakemalla korjaajaa. Mikäli ei halua käyttää korjaajan ammattinimikettä, tehtävän voi kuvata myös spesifimmin. Syrjivä työpaikkailmoittelu on kiellettyä. Työpaikkaa ei saa ilmoittaa vain joko miesten tai naisten haettavaksi. Tästä voi poiketa vain painavasta ja hyväksyttävästä syystä, jos työn luonne edellyttää joko miestä tai naista. Toisaalta tässä näyttää pätevän vanha viisaus: "Älä tee kuten minä teen, vaan teen niin kuin sanon."

Julkaistu maanantaina 8.10.2007 klo 17:00.

Edellinen
Saada aikaan vai aikaiseksi
Seuraava
Loox N100