Köysirata San Marinoon

Tein kolme vuotta sitten eli vuonna 2013 noin kuukauden kestäneen InterRail-matkan Euroopassa. Matkan teemana oli tuolloin Euroopan kääpiövaltiot, joita mantereella on yhä kuusi. Kuukauden aikana kiersin junalla kaikki nämä pienet valtiot. Kipinän matkantekoon olin saanut jo lapsena, kun muiden koululaisten tapaan keräilin tuolloin postimerkkejä, tosin en vakavassa mielessä vaan enemmänkin harrastuksena. Merkkien joukossa oli myös muutama Disney-aiheinen postari, jotka piskuinen San Marinon valtio oli julkaissut vuonna 1970. Myöhemmin elämässäni otin sitten selvää tästä pienestä kääpiövaltiosta ja päätin vielä joskus käydä siellä.

San Marinon köysirata
Kuva
Matti Mattila

Vuosikymmenten haave toteutui vihdoin kolmisen vuotta sitten. Tavoitteenani oli yöpyä vähintään yksi tai kaksi yötä jokaisessa kääpiövaltiossa ja niin myös teinkin Vatikaania lukuun ottamatta. Vietin pari päivää San Marinossa, jonka vanha kaupunki sijaitsee korkealla kukkulan huipulla. Kaupunkiin pääsee nykyään kätevästi autolla mutkittelevia katuja pitkin. Mutkaiset tiet eivät kuitenkaan ole ainoa tapa kavuta Monte Titanon huipulle, sillä kaupunkiin vie myös köysirata. Funivia-köysirata yhdistää historiallisen kaupungin Borgo Maggiorelta alakaupungin kanssa. Köysiradan rakentaminen aloitettiin vuonna 1956 ja valmista saatiin kolmen vuoden urakan jälkeen. Rata avattiin yleisölle vuonna 1959, ja se on nykyään erityisesti turistien suosiossa.

Otin noin parin minuutin mittaisesta matkasta videon kuumana heinäkuisena iltapäivänä. Videon lopussa näkyy päivämäärä, joka tuolloin oli heinäkuun 19. ja kellonaikakin vilahtaa aseman kellossa. Vaunu saapui asemalle kello 17.47 eli loppuiltapäivästä. Samainen kello näyttää videolla myös ulkolämpötilan, joka oli 27 astetta. Ylhäällä lämpöasteita oli valokuvani perusteella 31 astetta. Ostin menopaluumatkan, joka maksoi noin reilut nelisen euroa ja palasin takaisin ylös heti seuraavalla vuorolla. Ylhäältä asematasanteelta on upeat näköalat alakaupunkiin. Vuorenrinteen pohjoispuolella sijaitsevalta köysiradalta voi kirkkaina päivinä nähdä jopa 200 kilometriä koillisessa sijaitsevan Adrianmeren rantaa. Matkakuvissani rannikko oli kuitenkin utuisen sumun peitossa. San Marinossa käydessään kannattaa köysiratamatka ottaa osaksi vierailuohjelmaansa. Matkan aikana näkee hienoja maisemia ja onhan se ratamatka jälleen yksi kokemus lisää.

San Marinon köysirata

valmistumisvuosi
1959
pituus
338 m
korkeusero
166 m
matkanopeus
6 m/s
matkustajamäärä
50 + 1 hlö/vaunu
kuljetuskapasiteetti
1 200 hlö/h

Julkaistu torstaina 14.4.2016 klo 19:15 avainsanoilla laitteet, liikenne ja matkailu.

Edellinen
Virkapukujen historiaa
Seuraava
Toinen Iron Sky -yhtiökokous