Kameravalvonnan pystyttäminen kotioloihin on nykyään helppoa ja vaivatonta. Asennuksen voi suorittaa itse, sillä kameran kiinnittäminen vaikkapa kattoon ei vaadi kuin tavanomaiset työkalut ja vähän vaivaa. Tässä artikkelissa esittelemäni Panasonicin verkkovalvontakamera asennetaan kattoon, josta se valvoo tilaa ylhäältä käsin tehden täyden kierroksen akselinsa ympäri. Kameran mukana tulee kaikki kiinnitystarvikkeet paitsi ruuvitulpat, jotka pitää hankkia sen mukaan, minkälaiselle pinnalle laite kiinnitetään. Betoniseen kattoon tarvitaan neljä kiviseinätulppaa. Tähän asennukseen käytin Clas Ohlsonin valkoista 6 x 36 mm yleistulppaa (tuotenumero 21-2627). Kolme tulppaa tarvitaan kameran aluslevyn kiinnittämiseen ja yksi tulppa tarvitaan turvavaijerin ruuville. Turvavaijeri kiinnitetään aluslevyn ulkopuolelle siltä varalta, että aluslevy jostain syystä irtoaa kiinnityksestään. Tällöin kamera jää roikkumaan turvavaijerin varaan. Asentamista varten on hyvä olla käsillä seuraavat työkalut:
- pora ja 6 mm terä ja tarvittaessa betonia varten;
- pieni tähtipääruuvimeisseli 2,6 mm turvakaapelin ruuvia varten sekä
- isompi tähtipääruuvimeisseli 4,0 mm kiinnitystelineen ruuveja varten.
Kameran kiinnittäminen kattoon on melko suoraviivainen tehtävä. Aluslevyä apuna käyttäen merkitään reikien paikat ja porataan kolme reikää. Turvavaijeria varten porataan vielä yksi reikä hieman etäämmälle. Aluslevy kiinnitetään ruuveilla kattoon. Tämän jälkeen kameraan liitetään Ethernet-verkkokaapeli ja tarvittaessa ulkoisen virtalähteen johto. Kamera kiinnitetään aluslevyyn ja lopuksi se peitetään mukana tulevalla kotelolla. Johdot voi halutessaan koteloida kaapelikanavilla, jollaisiksi sopivat esimerkiksi Clash Ohlsonin itsekiinnittyvät 8 x 7 mm valkoiset kaapelikanavat (tuotenumero 36-1341).
Kameran konfigurointi
Laitteiden fyysisen asennuksen jälkeen on vuorossa kameran konfigurointi. Tässä vaiheessa kameran asetukset säädetään siten, että valvontakuvaa voi seurata etäältä verkon yli. Konfigurointi on niin ikään helppoa, sillä kameran mukana tuleva asennusohjelmisto opastaa säätämisessä. Jotta kameran kuvaa voi seurata Internet-yhteyden takana olevalla tietokoneella, pitää kameralle määritellä IP-osoite. Jos kameran verkkokaapelin liittää suoraan nettiliitäntään, saa se siitä osoitteen, jonka palveluntarjoajan DHCP-palvelin yleensä muodostaa. Mikäli liittymää käyttää kameran lisäksi jokin muu laite, kuten kotitietokone, on osoite jaettava näiden kahden laitteen kesken. Helpoiten liittymän voi jakaa kytkemällä nettiyhteyden ja laitteiden väliin kytkimen tai reitittimen. Welhon laajakaistaa käytettäessä suoritetaan kameran konfigurointi seuraavin vaihein:
- Liitä kameran verkkokaapeli kytkimeen ja käynnistä kamera kytkemällä siihen virta.
- Käynnistä asennusohjelma laittamalla kameran mukana seuraava CD-levy tietokoneeseen.
- Etsi verkkoon kytkettyjä kameroita (Search for Cameras). Ohjelma listaa hetken kuluttua löytämänsä verkkovalvontakameran, joka kaiken järjen mukaan pitäisi olla asentamasi kamera.
- Paina Verkkoasetukset (Network Settings) -painonappia.
- Valitse DHCP, anna palvelimen nimeksi (Host Name) welho.com ja tallenna. Kamera saa nyt uuden IP-osoitteen Welhon DHCP-palvelimelta.
- Käynnistä selain ja kirjoita osoitteeksi kameran saama IP-osoite. Jos osoite on esimerkiksi 127.1.2.3, kirjoita osoitteeksi http://127.1.2.3 ja seuraa selaimeen tulevia ohjeita.
- Aivan ensimmäiseksi kamera pyytää pääkäyttäjän käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, sillä sisäänkirjauksella estetään kameran asiaton käyttö Internetissä. Keksi pääkäyttäjälle vaikeasti arvattava käyttäjätunnus ja salasana. Huomaa, että kamera on kytketty Internettiin ja kuka tahansa voi ryhtyä katselemaan sen välittämää kuvaa tai jopa ohjata kameraa ja sen asetuksia, mikäli saa selville käyttäjätunnuksen ja salasanan. Väärinkäytöksen jälkeen voit joutua nollaamaan kameran tehdasasetuksiin ja konfiguroimaan kameran uudelleen.
- Ennen kuin voit jatkaa kameran käyttämistä tästä eteenpäin, on käyttäjätunnus ja salasana annettava vielä kertaalleen.
- Selaimeen ilmestyy onnistuneen sisäänkirjauksen jälkeen kameran ohjauspaneeli, josta voi ohjata kameran kuvakulmia, zoomata, säätää asetuksia, tallentaa yksittäisiä kuvia sekä videota. Elävän kuvan katsomista varten selaimeen on asennettava ActiveX-liitännäinen, jonka puuttumisesta selain saattaa antaa varoituksen ja ehdottaa sen asentamista.
Kameran peruskonfigurointi on nyt suoritettu ja sen valvontakuvaa voi ryhtyä seuraamaan selaimella lähes millä tahansa nettiselailuun kykenevällä laitteella missä päin maailmaa tahansa. Konfigurointia kannattaa kuitenkin vielä hieman hioa, sillä kameran IP-osoitetta ei ole aina helppo muistaa ja mikä ikävintä, se saattaa vaihdella sen mukaan, miten laajakaistaa tarjoava DHCP-palvelin osoitteita kulloinkin jakelee. Artikkelisarjani seuraavissa osissa esittelen, miten kameralle saadaan pysyvä helposti muistettava nettiosoite sekä miten valvontakuva lähetetään automaattisesti ennalta määrättyyn sähköpostiosoitteeseen silloin, kun kamera havaitsee liikettä valvottavassa tilassa.