Kodin ja muiden tilojen kameravalvonta on yleistynyt tekniikan kehityksen myötä. Erityisesti nettivalvontakameroiden suosio on kasvanut tasaisesti. Nettivalvontakameran perusidea on tarkkailla tilaa ja liikettä havaitessaan ottaa kohteesta kuva ja lopulta lähettää se nettiyhteyttä pitkin vastaanottajalle. Toki kamera voi kuvata tilaa jatkuvasti, jolloin sen kuvaa voi tarkkailla nettiyhteyden toisessa päässä reaaliaikaisesti. Monet kamerat pystyvät myös tallentamaan kuvia ja elävää videota sisäiselle muistikortilleen. Valvontakuvan saa halutessaan myös sähköpostiinsa, jolloin tarkkailu onnistuu myös eräällä tavalla jälkikäteen.
Valvontakameroiden kirjo on kasvanut sitä mukaa kuin kotien valvontatarpeet ovat lisääntyneet. Matkailun lisääntyminen tarkoittaa yleensä poissaoloa kodista ja sitä myöten myös valvonnan tarvetta. Kodin valvontaan on tarjolla itse asennettavien nettikameroiden lisäksi lukuisia erilaisia vartiointiliikkeiden valmiita palveluita, jotka tyypillisesti sisältävät laitteiden lisäksi niiden jatkuvan valvonnan. Esittelen kuitenkin tässä artikkelisarjassa, miten suositun Panasonicin nettivalvontakamera asennetaan ja otetaan käyttöön. Panasonicilla on valikoimissaan useita laadukkaita kameroita ja onhan valmistajalla pitkä kokemus muutenkin niin elektroniikasta kuin kuvaamisestakin. Kameraksi voi luonnollisesti valita minkä tahansa vastaavan laitteen, mutta artikkelini perustuu juuri tähän kyseiseen kameramalliin ja kokemuksiin sen asentamisesta. Olen koonnut oheiseen listaan tarvikkeet ja laitteet, joita kodin kameravalvonnassa tarvitaan.
- Panasonic-verkkovalvontakamera, malli BB-HCM527CE
- Panasonic BB-HCA3CE 12V-virtalähde
- Ethernet-verkkokaapelia
- Internet-yhteys
- Sähköpostiosoite
- Kaapelikanavia kaapeleiden kotelointiin
- Varoitustarroja
Kameran hinta virtalähteineen on noin 700 euron paikkeilla. Kameraksi kannattaa valita tarkkoja kuvia ottava malli, jossa kaiken lisäksi on riittävän herkkä liikkeentunnistin. Peruskamerat tunnistavat liikkeen vertailemalla kahta lyhyen ajan sisällä peräkkäin ottamaansa kuvaa toisiinsa. Jos ne eroavat huomattavasti, tulkitsee kamera liikettä valvottavassa tilassa. Varsinaista liikkeentunnistinta sanan siinä merkityksessä ei tässä Panasonicin mallissa ole, mutta sen I/O-liitäntään voidaan kytkeä ulkoinen liikkeentunnistin. Tämä Panasonicin malli ei välttämättä tarvitse erillistä virtalähdettä, sillä virran voi syöttää kameralle myös Etnernet-kaapelilla, mikäli käytössä on verkkokaapelia pitkin virtaa syöttävä PoE-kykenevä reititin. Muiden tarvikkeiden kuten verkkokaapelin hinta riippuu kaapelin pituudesta ja koteloitavan kaapelin määrästä. Esimerkiksi Fujitechin suojaamaton 25 metrin Ethernet-kaapeli maksaa noin 20 euroa. Kaapelikanavia saa eri kokoja esimerkiksi Clas Ohlsonin rautakaupasta noin viidestä eurosta ylöspäin. Varoitustarroja saa niin ikään samasta rautakaupasta 5 kappaleen pussissa alle seitsemällä eurolla. Tarrat voi kiinnittää ikkunalasiin myös sisäpuolelle, koska niiden painatus on painettu molemmille puolille.
Nettiyhteys
Nettiyhteydeksi käy periaatteessa mikä tahansa laajakaista, joita nykyään saa koteihin vaivatta. Tässä artikkelissa käytän Welhon-kaapeliyhteyttä, joka toimii erinomaisesti pääkaupunkiseudulla. Mikäli kotona on valvontakameran lisäksi tarvetta jakaa nettiyhteys kotitietokoneen kanssa, voi kaapelimodeemin ja laitteiden väliin hankkia kytkimen tai reitittimen. Esimerkiksi D-Linkin kytkinmallissa DES-1005D on 5 porttia, ja laitteen hinta on alle 17 euroa. Nettiyhteyden lisäksi tarvitaan sähköpostiosoite, mikäli haluaa valvontakuvia sähköpostiinsa. Kuvien lähettäminen sähköpostiin voi olla järkevää, sillä kuvat on muutenkin hyvä pitää erillään itse kamerasta, mikäli kameralle sattuu tapahtumaan jotain. Sähköpostitiliksi on valittava sellainen tili, josta voi lähettää sähköpostia SMTP-palvelinta käyttäen. Jotkut ilmaiset nettisähköpostit eivät käy tähän tarkoitukseen, sillä ne eivät useinkaan tarjoa palvelinyhteyksiä sähköpostin lukemiseen tai lähettämiseen.
Olen piirtänyt oheiseen kuvaan erään tyypillisen kodin konfiguraation, jossa on valvontakameran lisäksi kotitietokone sekä nettiyhteys.