Kattojen kuningatar

Maija Poppanen

Siitä onkin jo yli neljäkymmentä vuotta, kun Maija Poppanen ilmestyi valkokankaille Walt Disney -yhtiön tuottamassa kokoillan elokuvassa. Elokuvasta tehtiin muutama vuosi sitten juhlajulkaisu DVD-kiekkona. Tässä tuplalevyn pakkauksessa on itse elokuvan lisäksi teosta taustoittava lisälevy, josta löytyy musiikkia ja pelejä sekä elokuvan tekemisestä kertova lyhyt dokumentti. Muistan vielä hämärästi 60-luvulla vallinneen suuren innostuksen sekä elokuvasta tutut sävelet. Luonnollisesti oli tuolloin vielä hyvin pieni, joten yksityiskohdat eivät ole jääneet mieleen.

Innostuin Maija Poppasen tarinasta jälleen, kun satuin näkemään elokuvasta otteita Disney-kanavalla. En tuolloin jäänyt katsomaan koko elokuvaa, sillä se oli mennyt jo jonkin aikaa ja halusin nähdä elokuvan alusta alkaen. Filkan hankinta DVD-levynä osoittautui kuitenkin vaikeaksi. Helsingin kokoisessa kaupungissa ei ollut yhtään liikettä, joka olisi pitänyt tätä tuplalevyn erikoisversiota myynnissä. Levyn olisi toki voinut tilata nettikaupasta, mutta toimituskulut olisivat korottaneet hintaa. Periaatteessa näinkin suuressa kaupungissa kuin Helsingissä pitäisi tällaisia tavaroita löytyä eikä nettikauppoihin tarvitsisi turvautua. Erikoistavarat, kuten harvinaiset ja huomattavasti edullisemmat kirjat, ovat tietysti oma lukunsa. Niitä olenkin tilannut netistä hyvällä menetyksellä.

Minua onnisti, sillä elokuva oli myytävänä nettihuutokaupassa. Juuri hieman ennen kaupankäynnin päättymistä huusin rainan itselleni ja sain sen lopulta lähes puoleen hintaan normaalista. Onhan tämä tuote käytetty, mutta levyt eivät olleet kokeneet kovin suuria kolhuja, ja ne pyörivät moitteettomasti. Kaupankäynti sujui nopeasti ja muutaman päivän kuluttua paketti tipahtikin jo postiluukustani juuri sopivasti viikonlopun leffailtaa varten.

Vaikka Maija Poppanen onkin koko perheen elokuva eikä sisällä räiskintää tai muita nykyelokuvien tehosteita, on elokuva kaikin puolin miellyttävä elämys. Ennen kaikkea filmin korkea laatu sekä ikimuistettava musiikki houkuttelee raavaammankin katsojan ruudun ääreen. Näyttelijäsuorituksetkin ovat erinomaisia. Julie Andrews ja Dick Van Dyke tekevät kerrassaan upeat roolisuoritukset. Elokuvaa katsellessa nousee mieliin haikea nostalgisuus ja jokin tavoiteltavan ihana elämänmeno kauan kauan sitten.

Julkaistu perjantaina 18.8.2006 klo 17:16 Elokuvat-luokassa.

Edellinen
Sähköpostit seurantaan
Seuraava
Tietullit