Kasvintunnistusta

Otin talvilomallani lukuisia valokuvia kauniista lomakohteestani Kap Verdellä. Salin saarella sijaitsevassa Santa Marian kaupungissa on upea hiekkaranta, joka jatkuu kilometrikaupalla pitkin saaren eteläkärkeä. Vaikka saarella ei juuri kasva kuin istutetut kukat ja palmut, löytyy luonnosta joitakin lajikkeita mitä erikoisemmista paikoista. Yksi näistä kasveista puski päättäväisesti hiekkarannan läpi levittäen vihreää kasvillisuusmattoa hienon hiekan ylle. Siellä täällä paljaasta hiekasta nousi erikoinen keltainen kasvi, jota kuvasin eri kuvakulmista ahkerasti. Kasvi tuntui olleen oikea selviytyjä, sillä lohduttoman kuiva hiekka tuskin tarjosi muuta kuin kuivuutta. Merivedestäkään ei tainnut olla helpotusta.

Cistanche phelypaea
Kuva
Matti Mattila

Kotona katselin kuvia uudemman kerran ja aloin pohtia, mikä tämä kaunis keltainen kasvi oikeastaan oli. Laitoin kuvan kasvista Flickr-albumiini ja liitin sen What plant is that -ryhmään. Lisäsin kuvaan unidentifiedplant-tagin eli avainsanan ja jäin odottamaan. Ryhmän tarkoituksena on, kuten nimikin jo viittaa, auttaa tunnistamaan kasveja valokuvista. Tämä on erinomainen osoitus ryhmän voimasta ja miten aina löytyy joku, joka tietää jostakin vähän enemmän. Sain vastauksen muutaman tunnin kuluttua, ja kuvan kasvi oli tunnistettu. Kyseessä oli näivekasveihin kuuluva loiskasvi, joka viihtyy tyypillisesti aavikolla. Kasvilajia tavataan kaikkialla ja Etelä-Suomessakin tunnetaan lajiin kuuluva, rauhoitettu suomukka.

Minulle entuudestaan tuntematon kasvi tunnistettiin siis nopeasti Flickr-kuvanjakopalvelun kasvien tunnistamiseen erikoistuneessa ryhmässä. Samalla avautui mielenkiintoinen maailma tämänkin kasvin elämään. Hehkuvan keltaisena paistatellut kasvi oli melko yleinen rannikolla ja saattoi kasvaa jopa puolimetriseksi. Kasvin tieteellinen nimi on Cistanche phelypaea, ja yritin turhaan etsiä sille kasviatlaksesta suomenkielistä nimeä. Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseon kasvihakukaan ei tuntenut kasvia sen tieteellisellä nimellä. Encyclopedia of Life sen sijaan tunsi kasvin, tosin luokittelu oli keskeneräinen. Esiintymäkartan perusteella tämä kasvi on melko harvinainen ja yleisempi etelämpään mentäessä ja sitä tavataan ensimmäisen kerran Etelä-Espanjan seudulla ja siitä etelämmäksi. Saapa nähdä, josko vielä löydän tarkempia tietoja tästä erikoisesta kasvista.

Julkaistu Fridayna 2.4.2010 klo 19:41 avainsanalla valokuvaus.

Edellinen
Sunnuntaigolfia
Seuraava
Pakastemämmiä