Hurriganesin historia

Rock-yhtye Hurriganes on Suomen tunnetuimpiin bändeihin lukeutuva kokoonpano. Yhtyeen tuntevat hyvin varsinkin hieman varttuneemmat rock-musiikin ystävät, vaikka onhan bändi ollut otsikoissa tavan takaa. Loppuvuodesta 1971 perustettu Hurriganes täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Neljään vuosikymmeneen mahtuu pitkä historia, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Remu Aaltonen perusti bändin yhdessä Cisse Häkkisen (1951-1990) ja Ile Kallion kanssa alun perin kovan luokan rock-yhtyeeksi. Sellaisena bändi pysyikin loppuun asti vaalien uskollisesti valitsemaansa musiikkityyliä maailman muotivirtauksista juurikaan piittaamatta. Hurriganesin taipale maamme suosituimmaksi, tunnetuimmaksi ja kalleimmaksi yhtyeeksi oli kivinen ja kuoppainen. Kitaristit vaihtuivat lyhyin väliajoin ja näin jälkeenpäin tarkasteltuna pestiä kierrättivät useaan otteeseen samat nimet. Hurriganesin suosio alkoi nousta hiljalleen 1970-luvulla ja oli huipussaan vielä 1980-luvun alkuvuosina. Yhtyeen tunnetuin kitaristi, Albert Järvinen (1950-1991) ansioitui Ganesin lisäksi myös erinomaisena sooloartistina ja ehti suhteellisen lyhyeksi jääneen uransa aikana olla musiikillisesti varsin tuottelias.

Hurriganes

Hurriganes on eittämättä jäänyt pysyvästi Suomen kevyen musiikin historiaan. Bändin aikaansaannoksia arvostetaan yhä korkealle, mistä ovat osoituksena lukuisat yhtyeen ympärillä tapahtuneet aktiviteetit vuonna 2007 valmistunutta kokoillan elokuvaa myöten. Ganesin historia on niin ikään mielenkiintoinen. Honey Aaltonen kokosi yhdessä Vesa Kontiaisen ja Kjell Starckin kanssa vuonna 2002 mittavan historiakertomuksen legendaarisesta ryhmästä ja sen värikkäistä vaiheista. Hurriganes (ISBN 9789524597654, WSOY, 2002) on noin viisisataasivuinen tiiliskivi ja täyttä asiaa. Kirja on mainiota luettavaa, vaikka ei niin tuntisikaan bändin menneiden vuosien vaiheita. Minulle kirjan lukeminen oli erittäin antoisaa ja nautittavaa, sillä Hurriganes kuuluu erottamattomana osana omaa nuoruuttani. Voin sanoa eläneeni niin sanotusti ajan hermolla, kun kauppoihin ilmestyivät Roadrunner-älppäri ja lyhyen ajan kuluttua Crazy Days ja vielä Hot Wheels. Tuolloin yhtyeen ympärillä pyörineet tapahtumat eivät olleet nuoren koulupojan mielenkiinnon päällimmäisiä kohteita, mutta näin vuosikymmenten jälkeen menneistä ajoista oli mukavaa lukea ja eläytyä luku luvulta suosikkiyhtyeen historiallisiin vaiheisiin.

Hurriganesin historiikissa on paljon jännittäviä kuvauksia bändin jäsenten edesottamuksista sekä tukuittain taustoja valaisevia yksityiskohtia. Kirjan kirjoittajat ovat selvästikin oikein eläytyneet tehtäväänsä, sillä sen verran mukaansatempaavaa teksti on kannesta kanteen. Suuresta sivumäärästä huolimatta ahmin tämän tiiliskiven suhteellisen nopeasti. Liian moni luku kutkutti jännittävyydellään niin, etten yksinkertaisesta malttanut jättää juttua kesken ja luin uteliaana eteenpäin. Kirjan sivuilta selviää myös, miten Scandia Years 1977-1984 -levyllä oleva salaperäinen Shorai, shorai -kappale sai nimensä. Asiallinen historiankirjoitus ei sorru jaaritteluun, vaan kuljettaa lukijaansa määrätietoisesti Hurriganesin syntyhetkistä aina uudelle vuosituhannelle asti jämäkän johtajansa Remun komennuksessa. Suosittelen Hurriganes-kirjan lukemista, vaikka ei olisi järin kiinnostunut erään rock-yhtyeen historiasta. Kirja käy nimittäin myös hyvästä seikkailukertomuksesta elävästä elämästä.

Aaltonen, Honey; Kontiainen, Vesa; Starck, Kjell

Hurriganes

ISBN
9789510378137
Kustantaja
WSOY

Julkaistu tiistaina 13.9.2011 klo 18:33 Kirjat-luokassa avainsanoilla historia ja musiikki.

Edellinen
Kansallinen etätyöpäivä
Seuraava
Sateenvarjo hajosi