Hunky Dory

Olen jo pitkään kuunnellut Spotify-radiosta mitä siellä nyt milloinkin sattuu soimaan. Radiota voi hienosäätää niin musiikkityylin kuin aikakaudenkin mukaan. Kuuntelemani genret ovat vaihdelleet popista rokkiin ja teknosta discoon. Aikakaudeksi olen valinnut uudemman tuotannon, joten aikajana on päätynyt enimmäkseen 1990-luvun jälkeisiin lauluihin. Spotifyn radio-ominaisuus ei ole mikään suuri erikoisuus, sillä se tuppaa soittamaan alati samoja kappaleita uudestaan ja uudestaan melko suppeasta valikoimasta. Tunnin sisällä saattaa sama laulu soida pariin otteeseen, mutta kaikkein ärsyttävintä on kuunnella joululauluja keskellä kesähelteitä. Radiosta puuttuu last.fm-radiosta tuttu ohitustoiminto, jolla voi merkitä kappaleita kielletylle listalle niin, etteivät ne taatusti soi toistamiseen. Kesällä musiikkivalintani oli ties missä asennossa, sillä radion tähtisolistina esiintyi yksi suosikkiartisteistani eli David Bowie.

Bowie, David: Hunky Dory

Tuutista soitettiin erityisesti Best of Bowie -levyä. Vuonna 2002 julkaistulle kiekolle on koottu nimensä mukaisesti Bowien parhaimpia soittoja. Niiden mukana on joukko hittejä miehen alkutaipaleelta, vuonna 1971 ilmestyneeltä Hunky Dory -älppäriltä, jolla on ikää ensi joulukuuhun tultaessa kunnioitettavat 40 vuotta. Järjestyksessään neljäs pitkäsoitto on yhä yksi Bowien mestarillisimpia teoksia. Sen monet tunnetut kappaleet soivat edelleen elleivät taiteilijan itsensä esittäminä niin muiden sovituksina. Mitään rakettimaista suosiota levy ei ilmestyessään nauttinut, sillä sen menekin vauhdittamiseen tarvittiin seuraavana, vuonna 1972 ilmestynyt Ziggy Stardust -vinyyli, joka sitten viimeistään nosti Bowien maailmanmaineeseen. Hunky Dory nousi lopulta UK-hittilistan kolmannelle sijalle.

Hunky Doryn yksi mieleenpainuvimmista kappaleista on ykköspuolen Life on Mars? Biisi oli aluksi jäädä vähemmälle huomiolle, kunnes vasta kaksi vuotta ilmestymisensä jälkeen vuonna 1973 se päätyi singlelle, joka puolestaan kipusi älppärinsä tapaan UK-listojen kolmanneksi. Laululla, kuten niin monilla muillakin sävellyksillä, on oma historiansa. Kaikki oli alkanut jo vuonna 1968, kun Bowie oli kirjoittanut englanninkieliset sanat ranskalaiseen "Comme, D’Habitude" -lauluun. Uusi sovitus sai nimekseen "Even A Fool Learns To Love", mutta sitä ei koskaan julkaistu. Ei kulunut aikaakaan, kun kanadalainen muusikko Paul Anka kuuli alkuperäisen kappaleen ja osti sen oikeudet itselleen. Anka kirjoitti lauluun uudet sanat ja ralli sai nimekseen My Way, ja kappaleesta tuli välittömästi superhitti, jonka suosiota vuodet eivät ole haalistaneet. Bowie kimpaantui tapahtuneesta ja harmitteli ohi suun mennyttä tilaisuutta. Hän muovasi kappaleesta sen maailmanmaineeseen nostanutta Frank Sinatraa (1915-1998) parodioivan version "Life on Mars?", mutta virallisesti kyseessä oli kuin mikä tahansa sävellys, joka vain oli sattunut saamaan inspiraationsa Frankieltä, kuten Bowie asian ilmaisi.

Kieltämättä kappaleesta saa hakemalla hakea yhtäläisyyksiä kaikkien aikojen ikivihreään My Way -kappaleeseen. Soitto alkaa hillitysti ja etenee värikkäin kääntein kohti mahtipontista huipennusta. Tarkalla korvalla kun kuuntelee lopputahteja, pääsee ihailemaan Mick Ronsonin (1946-1993) taiturimaista kitarointia ja ennen kaikkea aivan uskomattoman upeaa kitarasoundia. Life On Mars taitaa varastaa Hunky Dory -levyn kuulijan huomion, vaikka onhan älppärillä kymmenkunta muutakin mainiota kappaletta. Hunky Dory eroaa edukseen Bowien värikkäästä musiikkituotannosta, jos sille nyt yhteistä nimittäjää voidaan asettaa. Aikoinaan levymyynnin puolesta pieneksi pettymykseksi jäänyt LP on nykyään tunnustettu osa Bowien pitkää uraa. Todelliselle Bowie-fanille Hunky Dory on tietysti luonnollinen valinta levyhyllyssä.

Hunky Dory

David Bowie

  1. Changes
  2. Oh! You Pretty Things
  3. Eight Line Poem
  4. Life on Mars?
  5. Kooks
  6. Quicksand
  7. Fill Your Heart
  8. Andy Warhol
  9. Song for Bob Dylan
  10. Queen Bitch
  11. The Bewlay Brothers

Julkaistu tiistaina 30.8.2011 klo 18:44 Musiikki-luokassa avainsanalla historia.

Edellinen
Ärsyttävä laastari
Seuraava
Hehkulamput historiaan