Hotelli Pastis

Peter Mayle nousi koko maailman tietoisuuteen julkaistuaan suuren suosion saaneen Vuosi Provencessa -kirjan. Teos on pieni omaelämäkerta, joka kertoo Maylen pariskunnan ensimmäisestä vuodesta heidän muutettuaan Isosta-Britanniasta Ranskan Provenceen. Peter Mayle oli ennen menestyskirjansa julkaisua työskennellyt mainostoimiston johtajana ja mainostoimistouransa jälkeen myös kirjailijana. Tuottelias kirjoittaja on julkaissut jo lukuisia teoksia ja Provencen kokemuksista kertova seikkailu on myös filmattu television minisarjaksi pian kirjan ilmestymisen jälkeen. Maylen kirjallinen tuotanto on laaja. Vuonna 1993 hän julkaisi hauskan seikkailukertomuksen Hotelli Pastis. Seikkailu sijoittuu niin ikään Provenceen sekä aika ajoin Lontooseen ja New Yorkiin, jotka ovat olleet Maylelle tuttuja kaupunkeja hänen aiemmassa työelämässään.

Mayle, Peter: Hotelli Pastis

Hotelli Pastis on uskomattoman hauska ja jännittävä kirja. Päähenkilö Simon Shaw muistuttaa erehdyttävästi Peter Maylea, sillä Shaw on mainostoimiston omistaja ja johtaja ja perin juurin kyllästynyt nykyiseen elämäänsä Lontoon oikukkaassa säässä. Shaw lähtee kesälomalle ja mällää autonsa keskellä Provencen maaseutua, jonne hän tahtomattaan juuttuu auton korjauksen ajaksi. Muutaman päivän odotus muuttuu pian viikoksi ja pidemmäksikin ja vauhdikas seikkailu alkaa. Shaw päättää perustaa hotellin, mutta kaikki ei näytä sujuvan aivan satukirjan mukaan. Kirjassa on kaksi toisiinsa nivoutuvaa tarinaa. Sivujuonessa seikkailevat paikalliset pikkurikolliset, jotka ovat päättäneet murtautua kylän hyvin vartioituun pankkiin. Kaikki näyttää sujuvan suunnitelmien mukaan, kunnes aivan loppumetreillä joukkoon liittyy kutsumaton vieras ja pankkiryöstö saa aivan uusia piirteitä.

Mayle osoittaa Hotelli Pastis -kirjassa olevansa myös mainio romaanikirjailija. Tarina oli paikoitellen niin vauhdikas, että ahmin kymmeniä sivuja lyhyessä ajassa. Mayle osaa kirjoittaa houkuttelevasti. Juttua on pakko lukea pysyäkseen juonessa mukana ja mukavaahan hyvin kirjoitettua kerrontaa on lukeakin, sillä yksityiskohtaiset kuvaukset ranskalaisen keittiön herkuista saavat veden herahtamaan kielelle useammin kuin kerran. Hyvän ruuan lisäksi kirjassa mässäillään rikkaiden ihmisten elämäntavoilla ja rahan mukanaan tuomilla ongelmilla. Mikään romaani ei jätä huomioimatta kauniita naisia, joita Hotelli Pastiksenkin sivuilla pyörähtää lukijan iloksi. Kaiken kaikkiaan Hotelli Pastis on erinomainen romaani, jonka lukeminen viihdyttää monella tasolla.

Mayle, Peter

Hotelli Pastis

ISBN
9510198307
Kustantaja
WSOY

Julkaistu Saturdayna 2.10.2010 klo 10:00 Kirjat-luokassa.

Edellinen
Nunnat portilla
Seuraava
Inspiroiva työpaikka