Hotel Manta

Helsingin viikonloppu on ollut epätavallisen vilkas. Tapahtumia on vyörynyt kaupunkilaisille, turisteille ja lomailijoille tuupertumiseen asti. Tänään kadut täyttyivät ex tempore eli pop-up -ravintoloista jo ties monennenko kerran. Ravintolapäivä oli vallannut kadut kansalaisten ravintolakyhäelmillä. Sellaisen kehityksen panin näissä ravintoloissa merkille, että ne ammattimaistuvat kerta toisensa perään ja vuosi vuodelta. Toinen kehityssuunta on myös selkeästi havaittavissa. Ravintolapäivän alkuperäinen idea tarjota edullisesti tai jopa ilmaiseksi suuhunpantavaa ravintolatyyppisesti on muuttunut. Ravintolapäivä näyttää muuttuneen enemmänkin kahvilapäiväksi, kun monilla kojulla tarjoiltiin vain kahvia ja pullaa. Niukan tarjonnan lisäksi ruuan laatu mietityttää. Kovin moni annos ei ollut houkuttelevan näköinen vaan pikemminkin etova. Lisäksi näiden pystybaarien hygieniasta voisi kirjoittaa vaikka koko illan. Satuin kulkemaan eräänkin kojun takaa, kun kadulle pudonnut keittiöväline nostettiin yksinkertaisesti vain ylös ja takaisin ruuanlaittoon. Vaikeatahan niitä astioita ja välineitä on pestä, kun kunnolliset pesumahdollisuudet puuttuvat. Ravintolapäivä on myös koneellistunut. Enää eivät riitä kodin perusvälineet vaan paikalle on rahdattu tarvikkeita oikein ravintoloiden keittiöistä ja grillejä kaasupulloineen. Esplanadinpuiston yllä leijaili sankka sininen savu, kun lukuisat grillit polttivat pohjaan jotain syötäväksi tarkoitettua.

Hotel Manta
Kuva
Matti Mattila

Jätin pystyyn polkaistut katuravintolat ja suuntasin sunnuntaipäivän kävelyni Havis Amanda -patsaalle kauppatorin liepeille. Ville Vallgrenin (1855-1940) vuonna 1905 veistämä kaunis patsas oli paketoitu mustan rakennuksen sisään. Japanilainen taiteilija Tatzu Nishi oli luonut erikoisen funktionaalisen taideteoksen keskelle kaupunkia. Mantan patsaan ympärille oli noussut hotellihuone ja itse patsas komeili yhdistetyn makuu- ja olohuoneen keskellä. Hotel Manta of Helsinki toimii päivisin kaikille avoimena julkisena näyttelytilana ja öisin nimensä mukaisesti hotellina. Hämmästyttävän hieno idea veti kaikista kaupungilla pyörineistä aktiviteeteista huolimatta jonkun verran väkeä. Sisäänpääsy näyttelyyn maksoi kolme euroa ja portailla oli käytännöllisesti katsoen koko ajan pieni jono.

Hotel Manta
Kuva
Matti Mattila

Tilavassa hotellihuoneessa oli noin 60 neliötä ja käytännössä kaikki hotellin mukavuudet. Suhteellisen väljässä pesuhuoneessa oli normaali vessa sekä isohko suihkutila. Valtava ikkuna antoi suoraan kauppatorille ja merelle kun taas pieni tirkistelyikkuna vastakkaisella seinällä mahdollisti kurkkimisen Espan puiston suuntaan. Huoneessa oli iso tuplavuode, televisio, ilmastointi ja mukavat tuolit sekä pehmeä sohva. Hotellin viemäröinti oli rakennettu huoneiston alapuolelle suihkulähteen altaaseen, joka on taidetempauksen ajan tietysti kuivana. Yöpyminen tässä ainutlaatuisessa hotellissa maksaa 130 euroa yö, ja kaikki yöt on jo loppuunmyyty. Viikko sitten avattu näyttely jatkuu aina lokakuun puoliväliin eli 12. päivään saakka. Mantaan pääsee kerrankin tutustumaan oikein läheltä muutaman kuukauden ajan.

Julkaistu sunnuntaina 17.8.2014 klo 15:09 avainsanoilla kaupunki, näyttelyt, ravintolat, ruoka, taide ja tapahtumat.

Edellinen
Eurythmics - Be Yourself Tonight
Seuraava
Syksyä pakolla