Vappuun on aikaa vielä reilut kaksi viikkoa. Juhlavalmistelut kannattaa kuitenkin aloittaa ajoissa, sillä esimerkiksi vapun suosikkijuoman, siman valmistuminen kotikonstein vie aikaa noin viikon. Simaa on saanut kaupoista jo jonkin aikaa samoin kuin vappuun erottamattomasti kuuluvia tippaleipiä. Tippaleipien valmistaminen kotikeittiössä vaatinee aikaa ja viitseliäisyyttä, joten kaupan valmiisiin tuotteisiin lienee tyytyminen taas tänäkin vappuna, vaikka kahden euron hinta tippaleivästä hieman hirvittää. Raikas simajuoma sen sijaan valmistuu helposti ja vähillä aineksilla. Valmis juoma säilyy noin viikon, joten keittopuuhiin ei ole vielä kiirettä.
Helppo sima
9 litraa- 8 l vettä
- 2-3 sitruunaa
- ½ kg sokeria
- ½ kg fariinisokeria
- ¼ tl hiivaa
- rusinoita
Pese sitruunat huolellisesti juuresharjaa käyttäen. Kuori sitruunoiden keltainen osa ja purista mehu astiaan. Varaa 10 litran sanko. Lisää sokeri, fariinisokeri ja sitruunan kuoret sankoon. Kiehauta 4 litraa vettä ja kaada sankoon sokerien päälle. Lisää 4 litraa huoneenlämpöistä vettä ja sitruunanmehu. Lisää lopuksi hiiva haaleaan seokseen. Anna siman seistä sangossa seuraavaan päivään ja pullota. Lisää pulloon ensin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Siman valmistuminen viileässä paikassa vie aikaa noin viikon. Huoneenlämmössä sima valmistuu noin kolmessa päivässä. Saat tummempaa simaa käyttämällä pelkästään fariinisokeria, jota kuluu tässä tapauksessa 1 kg. Säilytä juoma viileässä ja käytä viikon kuluessa.