Pyytämättä jäänyt tarjous

Vaasan Sähkö Oy lähetti minulle tänään iltapäivällä tarjouksen sähköpostitse. Aivan alussa allekirjoittamattomassa viestissä kiitettiin tarjouspyynnöstäni. Viestin oli lähettänyt myynti / Outlook user ja siinä tarjottiin uutta sähkösopimusta ja hinnoille luvattiin vähintään puolen vuoden hintatakuu. Tarjous sisälsi myös kaksi PDF-liitetiedostoa, joista toinen oli myyntihinnasto ja toinen ohje myyjänvaihdosta. Huhtikuun 16. päivään asti voimassa oleva tarjous näytti kaikin puolin asialliselta. Vain yksi seikka ei ollut kohdallaan. En ollut koskaan pyytänyt mitään tarjousta Vaasan Sähköltä.

Tilaamaton tai pyytämätön sähköpostitarjous sai minut epäluuloiseksi. Huoltani kasvattivat erityisesti viestin liitteenä olleet PDF-tiedostot, jollaisia on viime aikoina käytetty hyökkäysvälineinä ja niiden avaamista on kehotettu välttämään. Mikäli tämä viesti oli vihamielisen lähettäjän lähettämä, pitää myöntää, että suomen kieli ainakin on ollut kirjoittajan hallussa, sillä lyhyessä viestissä ei ollut sanottavia kirjoitusvirheitä. Aloin tutkia viestiä tarkemmin. Lähetyksen otsikko- eli header-tiedoista selvisi, että viestin lähettäjäksi oli laitettu kyseinen sähköyhtiö. Viesti oli kirjoitettu sekä pelkällä tekstillä että myös HTML-muodossa. HTML-viestiosuudessa olleet linkit näyttivät vievän asiallisille sivuille, eikä niissä näkynyt olleen epäilyttäviä osoitteita.

Soitin sähköyhtiöön ja kysyin, miksi minulle oli lähetetty tällainen tarjous. Yhtiö selvitti ripeästi tilanteen ja kertoi, että viestin vastaanottajan sähköpostiosoitteeseen oli heillä tullut kirjoitusvirhe. Mielestäni asia oli tällä selvä eikä sitä sitten sen enempää tarvinnut enää pohtia. Markkinointimielessä tällaista pyytämätöntä tarjousta voi kuitenkin analysoida. Sähköyhtiö onnistui ainakin osittain markkinoinnissaan ja sai minut soittamaan heille. Puhelimessa minulle vastannut johtaja luonnollisesti pahoitteli syntynyttä tilannetta, mutta ei voinut olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen ja halusi huomauttaa minulle sinänsä edullisesta tarjouksesta. Vaasan Sähkö saa tässä myös eräänlaista mainontaa, kun nyt selostan näitä päivän tapahtumia. Tällä kertaa kyseessä ei siis ollut roskaposti vaan aivan tavallinen inhimillinen erehdys, joka on täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää.

Julkaistu maanantaina 12.4.2010 klo 17:34 avainsanoilla markkinointi ja viestintä.

Edellinen
Lumien lähtö
Seuraava
Helppo sima