Aggressiivi

Käväisin viikolla jälleen Turussa. Oikeastaan matkani suuntautui Naantaliin, sillä vietin muutaman päivän komeassa Naantalin Kylpylässä. Varsinais-Suomen suuntaan mennessään kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan piipahtaa Turussa. Kaupunki on pullollaan kulttuuria, historiaa, nykyaikaa ja paljon muuta koettavaa. Ennen kaikkea kannattaa vierailla torilla. Siellä kuulee puhuttavan kaunista Turun murretta, joka sisältää paljon ruotsin kielestä lainattuja sanoja ja tietenkin sen ikioman intonaation. Turkulainen, osin laulava puhetyyli on alkujaan peräisin läntisestä naapurimaastamme Ruotsista. Siellä erityisesti maan eteläosassa kuulee yhä keinuvaa ja jopa jonkun mielestä laulavaa puhetta. Kyseessä on kuitenkin vain omaperäinen puhetyyli, jossa on kulttuurille tyypillinen sointi.

Keskustelin eräänä iltana erään paikallisen henkilön kanssa pitkään Turusta ja sen erikoisuuksista. Yhdessä vaiheessa juttumme sivusi turkulaisille tyypillistä kieltomuotoon puettua kysymystä. Kun turkulainen ostaa vaikkapa konserttilipun, saattaa hän esittää luukulle tullessaan kysymyksen: "Ei sul kumminkaa mitää lipui ol myyrä?" Kysyjä ikään kuin jo valmiiksi epäilee, että kaikki liput on myyty, mutta yrittää kuitenkin. Turkulainen ystäväni osasi nimetä tämän kieltomuodon omalla tapamuodollaan eli moduksella. Aggressiivi eli ponsitapa on kehitetty lähinnä hupimielessä, ja se sisältää tyypillisesti kirosana + pronomini -kombinaation. Aggressiivi on aggressiivinen ja usein kielto- tai kirosanan sisältämä väite, joka erityisesti lounaismurteissa, kuten Turun murteessa esiintyy myös ilman kieltosanaa. "Hittosä mulle rupee inisee" on eräs esimerkki aggressiivin sisältämästä virkkeestä. Lauseen alussa oleva kirosana on yleensä paljon voimakkaampi kuin tässä esimerkissä ja viittaa lähes poikkeuksetta kauniimman sukupuolen haaraväliin.

Turkulainen aggressiivi jättää nykyään kieltosanan sikseen. Kadulla tai kaupoissa saattaa kuulla esimerkiksi "Sul kummikaa mitää lipui ol myyrä?" Turussa kuulee paljon muitakin mielenkiintoisia sanankäänteitä. Ruotsin kielen perinteen havaitsee helposti: hantuuki, nestuuki, kakluuni, paakkelssi, skoijata ja monet muut tutut ruotsinkieliset sanat ovat taipuneet osaksi Turun murretta. Näiden omalaatuisten murre-erikoisuuksien lisäksi voi Turussa tutustua Suomen historiaan, sillä kaupungissa on lukuisia kohteita ja museoita, joissa aistii menneen ajan.

Julkaistu sunnuntaina 30.3.2008 klo 19:10 avainsanalla lingvistiikka.

Edellinen
Baari
Seuraava
Jean Michel Jarre - Oxygene