Ensimmäinen assosiaatio sanasta baari liittyy ravitsemukseen. Baari on tuttu ruokalana ja nestemäisten nautintoaineiden anniskelupaikkana. Erään tulkinnan mukaan baari-sanan etymologinen selitys juontaa juurensa 1850-luvun jälkeiseen Villiin Länteen Amerikan Yhdysvaltoihin. Koska tuohon aikaan asiakkaat olivat pääsääntöisesti hevosmiehiä, oli heillä myös asuun ja toimenkuvaan kuuluvat kannukset kantapäissään. Kannukset taasen olivat metallisia teräviä pieniä pyöreitä esineitä, jotka oli kiinnitetty saappaan ympärille aivan kantapään yläpuolelle. Kannuksilla kannustettiin hevosta laukkaan iskemällä jalat hevosen takalistoon. Kannukset tosin ovat paljon vanhempaa perua, sillä jo keskiajalla kaksintaistelussa hyvin menestynyt ottelija palkittiin ritarin arvonimellä ja merkiksi tästä hänen jalkoihinsa kiinnitettiin (usein kultaiset) kannukset. Tästä taas juontaa juurensa sanonta "ansaita kannuksensa".
Lännenelokuvistakin tutuissa saluunoissa oli baaritiskin alareunassa tanko. Baariin tullessaan hevosmies nosti jalkansa tiskin alaosassa olevan tangon päälle, jotta kannukset eivät ottaisi kiinni lattiaan. Tiskin tankoa kutsuttiin englanninkielen tankoa merkitsevällä sanalla bar. Tästä puolestaan juontuu meidän aikoihin asti käytössä oleva baari-sana, joka siis aivan aiheellisesti yhdistetään ravitsemusalaan. Muistan tosin 1970-luvulla nähneeni kaupungilla housubaarin, liikkeen, jossa myytiin pelkästään miesten housuja. Tuohon aikaan oli muotia nimetä jokin erikoisliike baari-päätteellä, vaikka en muista muita erikoisliikkeitä nähneeni kuin tuon mainitsemani housubaarin. Miksipä ei käyttäisi kyseistä nimeä liikkeestään, jossa housut varmaankin roikkuivat rekeissä. Rekeissähän on tyypillisesti poikkitanko eli eräänlainen baari siis.
Sittemmin baariksi on nimitetty kaikenlaisia ruokapaikkoja ja huoltamoiden nurkkauksia. Yhteistä baareille on tainnut olla niiden ehkä rähjäinenkin olemus ja pysähtyneen välinpitämätön ilmapiiri jostakin kaukaisesta menneestä ja niin ihanasta 1960-luvusta. Varsinaiset ruokabaarit ovat suurelta osin kadonneet katukuvasta ja tilalle on tullut mitä eksoottisimpia ravintoloita ja tietysti pikaruokaloita. Baari-sanan alkuperälle saattaa löytyä muitakin selityksiä, mutta tämä on varmasti yksi mielenkiintoisimmista ja mieleenpainuvimmista kuvauksista, jonka olen kuullut.