Aamukahvi

Monen suomalaisen päivä käynnistyy kupillisella kahvia. Toiset nauttivat aamukahvin lisäksi oikein aamiaisen, vaikka kiireisestä elämäntyylistä johtuen monilla aamupala jää väliin. Aamukahviksi tulee valmistettua tyypillisesti suodatinkahvia ja miksipä ei, sillä se syntyy nopeasti ja oikein tehtynä maistuu erinomaiselta. Lomakaudella on jälleen aikaa ahertaa aamuisinkin ja jos vain sattuu lomailemaan kodin ulkopuolella, esimerkiksi hotellissa, saattaa eteensä saada hotelliaamiaisen yhteydessä italialaistyyppistä aamukahvia. Cappuccino on yksi tyypillinen aamukahvi, jota joidenkin matkaoppaiden mukaan itse italialaiset juovat tosiaan vain aamuisin eivätkä koskaan päivällisen jälkeen. Ulkomailla turisti saa paikallisilta anteeksi tilatessaan cappuccinoa iltapäivällä.

Cappuccino
Kuva
Marc Thiele

Sana cappuccino on johdettu latinan hupullista viittaa tarkoittavasta cappa-sanasta. Sanasta on myöhemmin muotoutunut italian kielen capuccio eli huppu, jonka sanotaan liittyvän erityisesti kapusiinimunkkien hupulliseen viittaan. Munkkien ruskea viitta puolestaan muistuttaa cappuccino-kahvin ruskeaa väriä, mistä lienee lopulta syntynyt kyseinen mielleyhtymä. Italian kielessä suffiksilla -ino muodostetaan sanoista deminutiivimuotoja, joilla on sanavartaloa pienentävä tai vähentävä merkitys, esimerkiksi libro (kirja) - libriccino (kirjanen). Näin ollen cappuccino tarkoittaa sanatarkasti oikeastaan pientä huppua.

Cappuccino eli italialainen maitokahvi on helppo valmistaa. Kahvin pohjana on espresso-kahvi, joka valmistetaan erityisellä espressokeittimellä ja varta vasten tätä kahvijuomaa varten paahdetuista kahvipavuista. Juomaa jatketaan vielä desilitralla kuumaa maitoa. Etelä-Euroopassa matkustellessani vältän espresson tilaamista lähinnä siksi, että juomaa pienessä mokkakupissa on yleensä vain noin 30 millilitraa eli suurin piirtein sormustimellinen, ja se tulee juotua yhdellä hörppäyksellä. Sen sijaan otan usein caffè americanon lähinnä siksi, että juomaa on tuolloin enemmän. Pauligin mainiosta Kahvikirjasta (ISBN 951-97730-0-2, 1997) löytyy yksinkertainen resepti maukkaan cappuccinon valmistamiseksi.

Cappuccino

1 annos
  • 7-8 g Gustav Paulig Espresso -kahvia
  • 0,6 dl vettä
  • 1 dl vaahdotettua kuumaa maitoa
  • sokeria
  • koristeeksi kahvi- tai kaakaojauhetta

Valmista espresso espressokeittimellä. Kaada kahvi kuppiin ja sen päälle vaahdotettu kuuma maito. Ripauta pintaan kahvijauhetta. Makeuta cappuccino halutessasi sokerilla. Pinnalle voit ripauttaa myös kanelia, suklaahippuja, muskottipähkinää tai kardemummaa. Cappuccino tarjoillaan noin 1½ desilitran kokoisesta paksuseinäisestä ja esilämmitetystä kupista.

Julkaistu torstaina 2.7.2015 klo 11:08 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla lingvistiikka.

Edellinen
TinkerCAD
Seuraava
Päiväretki Mänttään - osa 1