Zoot Suit

zoot suit
Kuva
cb Gabriela Garcia Mariscal

Katsoessani aikoinaan Xanadu-elokuvaa (1980) panin merkille pienen viiden miehen ryhmän loppukohtauksessa. Ryhmä oli pukeutunut tyylikkäästi muutamaa numeroa liian suureen pukuun. Asu alkoi kiinnostaa minua, joten melko nopeasti löysin netin hakukoneella kaiken haluamani tiedon kyseisestä tyylistä. Kyseessä on zoot suit -asu.

Zoot suit -muoti oli nuorten miesten vaatetrendi Yhdysvalloissa 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa. Tämä tyyli oli erityisen suosittu etnisten vähemmistöjen, kuten afroamerikkalaisten ja meksikolaisten amerikkalaisten keskuudessa, erityisesti suurissa kaupungeissa kuten Los Angelesissa ja Chicagossa.

Zoot suit elokuvassa Xanadu

Zoot suit elokuvassa Xanadu (1980)

Kuva
Universal Pictures

Zoot suit -pukuihin kuului usein leveälahkeiset, pitkät housut, jotka ulottuivat yli vyötärön ja olivat kapeat nilkoista. Takit olivat pitkiä, leveitä ja väljiä, usein varustettuna leveillä olkatyynyillä ja korkeilla kauluksilla. Paidat olivat yleensä kirkkaan värisiä ja niissä oli leveät kalvosimet. Asu täydentyi yleensä leveillä solmioilla, leveälierisillä hatuilla ja joskus jopa kengillä, jotka olivat suurempia kuin tavalliset. Asuun kuului myös huomattavan pitkä vyötäröstä reilusi polven alapuolelle ulottunut ketju sekä sulka hatussa.

Zoot suit -muoti heijasti ajan musiikkia ja kulttuuria. Se oli osa jazzin ja swing-musiikin nousua ja sitä pidettiin radikaalina ja kapinallisena ilmiönä. Zoot suit -muoti oli myös osa nuorten identiteetin rakentamista, ja se oli tapa erottua massasta ja ilmaista omaa ainutlaatuista tyyliä.

Kuitenkin Zoot suit -muoti herätti myös vastustusta ja kritiikkiä. Toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa, kun vaatteiden materiaaleja oli säännelty sodan ponnistusten vuoksi, monet näkivät zoot suit -pukujen käytön hukkana ja järjettömänä. Lisäksi zoot suit -pukeutumista kritisoitiin rotuerottelun ja sosiaalisten jännitteiden vuoksi, ja sitä pidettiin kapinallisena eleenä valkoisen valta-aseman vastaisuutta kohtaan. Zoot suit -muoti sai myös negatiivista julkisuutta vuonna 1943, kun Los Angelesissa puhkesi Zoot Suit Riotiksi kutsuttu mellakka, jossa sotilaat ja merimiehet hyökkäsivät meksikolaistaustaisia nuoria vastaan, jotka pukeutuivat zoot suit -pukuihin. Tämä tapahtuma korosti rotuerottelun ja syrjinnän ongelmia tuona aikana ja johti zoot suit -muodin vähenemiseen.

Vaikka zoot suit -muoti ei enää ole yleinen ilmiö, sen vaikutus populaarikulttuuriin ja muotiin on edelleen nähtävissä. Se on inspiroinut monia muotisuunnittelijoita ja taiteilijoita, ja sitä pidetään edelleen osana Amerikan kulttuurihistoriaa.

Julkaistu maanantaina 26.2. klo 15:48 avainsanoilla historia, muoti ja pukeutuminen.

Edellinen
Xanadun loppukohtaus
Seuraava
Matkailun maailmaan syventyminen