Xanadun loppukohtaus

Gene Kelly elokuvassa Xanadu

Gene Kelly (1912-1996) elokuvassa Xanadu

Kuva
Universal Pictures

Jonkin erikoisen assosiaation johdosta minulle tuli pakottava tarve katsoa Xanadu-elokuvan loppukohtaus YouTubesta. Luonnollisesti olen joskus hankkinut filkan kotiteatteriinkin, mutta netistä loppukohtauksen löytäminen on nopeampaa. Elokuvan lopussa on nimittäin hieno tanssi- ja musiikkiesitys, kun Xanadu-klubi avataan Electric Light Orchestran musiikin tahdissa. Esityksessä on melkoista pukuloistoa ja muotia 1980-luvun alkupuolelta, sillä elokuvahan tuli ensi-iltaan elokuussa 1980 eli siis tätä kirjoittaessani jo hulppeat 44 vuotta sitten!

Xanadu on musikaalielokuva, joka yhdistää fantasiaa, romantiikkaa ja musiikkia. Elokuva on saavuttanut kulttimaineen, vaikka se sai aluksi vastakkaista palautetta kriitikoilta ja yleisöltä. Elokuvan tarina kertoo nuoresta taiteilijasta nimeltä Sonny Malone, joka on kyllästynyt työskentelemään mainostoimistossa. Eräänä päivänä hän törmää museon seinään ja tempautuu takaisin antiikin Kreikan aikaan, jossa hän kohtaa muusan nimeltä Kira. Kira on osa Kreikan mytologiaa ja toimii inspiraationa taiteilijoille. Sonny ihastuu Kiraan ja haluaa toteuttaa unelmansa avaamalla oman musiikkiklubin.

Elokuvan juoni etenee, kun Kira auttaa Sonnya toteuttamaan musiikkiklubin, joka saa nimekseen Xanadu. Klubin tarkoituksena on yhdistää menneisyyden klassinen musiikki ja nykyaikainen diskomusiikki. Sonny ja Kira rakastuvat toisiinsa, mutta heidän rakkaussuhteensa kohtaa vaikeuksia, kun Kira paljastaa olevansa muusa ja hänen on palattava takaisin jumalien luo.

Xanadu on tunnettu erityisesti musiikistaan ja tanssinumeroistaan. Elokuva sisältää kappaleita, jotka esittävät sekä pop- että diskomusiikin elementtejä. Soundtrackin suurin hitti oli Electric Light Orchestran ja Olivia Newton-Johnin (1948-2022) esittämä kappale "Magic", joka nousi listoilla menestyksekkääksi singleksi. Elokuvan visuaalinen tyyli on värikäs ja fantasiallinen, mikä sopii sen tarinan ja teeman luonteeseen. Xanadu on kuvattu valoisin värein ja vilkkuvilla valoilla, luoden tunnelman fantastisesta ja satumaisesta maailmasta.

Vaikka elokuva ei saanutkaan kriitikoilta yksimielistä kiitosta eikä se menestynyt taloudellisesti yhtä hyvin kuin odotettiin, Xanadu on säilyttänyt paikkansa kulttiklassikkona. Sen ainutlaatuinen yhdistelmä musiikkia, fantasiaa ja romantiikkaa on tehnyt siitä suositun elokuvan erityisesti musiikin ja elokuvan harrastajien keskuudessa. Kaiken kaikkiaan Xanadu on värikäs ja viihdyttävä elokuva, joka tarjoaa katsojilleen matkan fantasiamaailmaan ja unohtumattoman musiikkikokemuksen.

Julkaistu sunnuntaina 25.2. klo 15:25 Elokuvat-luokassa avainsanoilla elokuvat, musiikki ja musikaalit.

Edellinen
Suomalainen pelitoiminta
Seuraava
Zoot Suit