Ytimen halkomista

Ydinvoimaan energianlähteenä suhtaudutaan kaksijakoisesti. Osa kansalaisista vastustaa ydinvoimaa, osa taas puolustaa sitä. Suomi on siitä harvinainen maa maailmassa, että se on päättänyt lisätä ydinvoimaa. Päätös on siksi harvinainen, ettei ydinvoiman rakentaminen ole ollut muodissa vähään aikaan. Epäillyn ilmastomuutoksen seurauksena monet päättäjät ovat alkaneet suhtautua ydinenergiaan jälleen hyväksyvämmin. Lieneekö mielenmuutokseen osittain syynä myös tulevat eduskuntavaalit, koskapa tunnetut ydinvoiman vastustajat, kuten pääministeri Matti Vanhanen, ovat kääntäneet takkinsa.

Ydinenergia ei ole aivan ongelmatonta sekään. Yleismaailmallisesti on yhä ratkaisematta ydinjäteongelma. Patenttiratkaisua ei tälle radioaktiiviselle jätteelle ole vielä kehitetty ja tuskin ihan lähiaikoina tullaan kehittämäänkään. Yhtenä vaihtoehtona on ongelmajätteen hautaaminen syvälle peruskallioon. Näin se ainakin on poissa silmistä. Eri asia on sitten, miten turvallisesti jäte varastoituu tällä tavalla. Tiedämme, ettei mikään ole ikuista, ei siis myöskään peruskallio. Ennemmin tai myöhemmin jätteet pulpahtavat taas ihmisten ilmoille, mikäli silloin vielä joku on niitä täällä tieltään potkimassa.

Ydinvoiman kiistattomaksi eduksi voitaneen laskea sen vähäinen ilmastoa kuormittava vaikutus. Käytännössä ydinvoimala ei juurikaan saastuta suoranaisesti luontoa, kuten esimerkiksi hiilivoimala. Toisaalta se jäte, joka energiantuotannossa syntyy, on sitten sitäkin ongelmallisempaa. Ydinvoima onkin viime aikoina saanut kannatusta juuri siksi, että ilmaston muutosta ja maapallon lämpenemistä halutaan edes jotenkin hidastuttaa.

Yhteiskunta kuitenkin tarvitsee energiaa, vaikka paras tapa vähentää päästöjä ja energiantarvetta on yhä edelleen energian säästäminen. Energiakeskustelua ei tarvitsisi käydä, mikäli nykyisiä energiavaroja ja -lähteitä käytettäisiin tehokkaammin hyödyksi. Energian säästäminenkin on loppujen lopuksi melko helppoa rationalisoimalla energian kulutusta. Teollisuus puolestaan vaatii raakaa energiaa jatkuvasti ja tuotannon kasvu myös kasvattaa energiantarvetta. Sen, minkä saisimme säästetyksi, kuluukin sitten tuotannon kasvuun, joten ikuisuuskysymys on valmis.

Julkaistu perjantaina 12.1.2007 klo 17:00 avainsanalla energia.

Edellinen
Hinnat nousevat
Seuraava
Ikkunamontaasi