Vuosikirja 1975

Vuosikirja 1975 on kokoelma kotimaisia 1970-luvun puolivälin suosikki-iskelmiä. Kokoelmaan on mahdutettu 50 aikakauden suosituimpiin lukeutuvaa iskusävelmää, joista monet ovat käännöskappaleita, mutta joukossa on myös kotimaista tuotantoa. Törmäsin tähän vuosikirjaan etsittyäni erästä takavuosien hitti-iskelmää. Muistin laulusta vain osan kertosäkeen melodiasta ja muutamia sanoja sieltä täältä. Kappaleen nimeä en tiennyt sen koommin kuin sen esittäjäkään, joten netin hakukone sai tulla avuksi kadonneen laulun metsästyksessä. Biisi löytyi helposti ja kyseessä oli lopulta Rakkauden aamu -niminen sävelmä, jonka yksi tunnetuimmista iskelmätenoreistamme Juhani Markola levytti vuonna 1975 Rondo-levymerkille.

Kaunis ja haikean balladinomainen laulu oli syntynyt jo vuotta aiemmin vuonna 1974. Laulun säveltäjä, espanjalainen suosikkilaulaja Camilo Sesto teki sen tunnetuksi nimellä "Quieres ser mi amante?", joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa: "Haluatko olla rakastajani?" Tarinan mukaan Markola kuuli sävellyksen Espanjan matkallaan ja halusi levyttää sen suomeksi. Levy-yhtiö ei innostunut ajatuksesta, mutta Markola piti päänsä ja sai tahtonsa läpi eikä suotta, sillä tästä hieman melankolisesta laulusta tuli hänen tunnetuin levytyksensä. Halusin kuulla kappaleen ja niinpä hain sen Spotifyn musiikkitarjonnasta. Hetken kuluttua kaiuttimista kajahti iki-ihana soitto ja vanhat muistot alkoivat verestyä mielessä.

Vuosikirja 1975

Vuoden 1975 iskelmätaivaalla kimmelsi monilukuinen joukko artisteja. Monet yli 35 vuoden takaisista esiintyjistä ovat yhä tänä päivänä tuttuja suomalaisille musiikinystäville, sillä levyllä esiintyvät sellaiset nimet kuten: Kai Hyttinen, Fredi, Danny, Markku Aro, Frederik, Katri Helena, Tapani Kansa ja Virve Rosti sekä monet muut tutut viihdetaiteilijat. Kokoelman laulutkin ovat tuttuja ja niitä kuulee edelleen soitettavan aina silloin tällöin eri medioissa. Äänitteen 50 kappaleesta suurin osa on reippaita rallatuksia ja duurivoittoisia kun taas kymmenisen kappaletta eli viidesosa on mollivoittoisia ja surumielisiä sävelteoksia. Näistä ehkä tunnetuin lienee Erkki Junkkarisen (1929-2008) vuonna 1975 tunnetuksi tekemä Ruusuja hopeamaljassa, joka oli uudelleenlämmitetty versio Eugen Malmsténin (1907-1993) muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin ikuistamasta valssista Ruusut hopeamaljassa. Levytys tuotti Junkkariselle vielä samana vuonna Suomen ensimmäisen platinalevyn ja seuraavana vuonna peräti tuplaplatinalevyn 115 000 myydyllä albumilla.

Vuosikirja 1975 ei ole vuosikymmenten saatossa menettänyt tenhoaan. Kokoelman lauluja on mukava kuunnella, vaikkakaan ne eivät edusta nykymusiikin kaltaisia tyylisuuntauksia. Osa biiseistä kuulostaa tänään lähinnä huvittavilta, joskin ne olivat aikoinaan erittäin suosittuja ja soivat lähes taukoamatta päivästä toiseen. Äänitevalikoima on samalla läpileikkaus 1970-luvun puolivälin kansainvälisistä hittikappaleista ja kuvaa erinomaisesti maailman iskelmämusiikin tarjontaa noina auvoisina vuosina. Rakastettuun säveltuotantoon voi tutustua Spotifyssä, jossa koko levykokoelma on kuunneltavissa alkuperäisten esittäjiensä laulamina.

Lähteet: Musiikintuottajat, Pomus, Keskisuomalainen ja Suomalaisen musiikin tietokanta

Julkaistu lauantaina 1.10.2011 klo 16:49 Musiikki-luokassa.

Edellinen
Kirje kotoa
Seuraava
Attribuuttijoukon sulkeuma