Energian säätäminen on ollut jo pitkään puheenaiheena eri puolilla maailmaa. Suruton energian tuhlaus toisaalta jatkuu entiseen malliin ja eräissä kiihkeimmissä talouskasvun maissa jopa lisääntyy rajusti vielä lähivuosina. Päättäjien puheet esimerkiksi Suomessa sisältävät paljon ratkaisumalleja, kuten uusien energiamuotojen kehittämisen ja lisäenergiatuotannon. Monikaan päättäjä tai poliitikko ei kuitenkaan ota puheeksi energian säästämistä. Kulutuksen kasvamisen katsotaan ikään kuin olevan peruuttamaton ilmiö, jolle ei juurikaan enää mahdeta mitään. Keskusteluissa on jo luovuttamisen sävy.
Jokainen yksittäinen ihminen voi kuitenkin omalta osaltaan vaikuttaa energian kulutukseen. Toimet ovat hyvin yksinkertaisia eikä päivittäisistä toimista tarvitse paljoakaan tinkiä. Esimerkiksi hissin sijasta voisi vaikkapa joka toinen päivä kävellä rappuset ylös ja joka päivä alas. Rappusten nousu myös lisää ajan mittaan kuntoa. Hissit puolestaan voitaisiin säätää siten, että ne lähtisivät ensimmäisestä kerroksesta vasta viiden minuutin kuluttua ensimmäisen sisään tulleen jälkeen tai kun hissi on täynnä. Näin pakotettaisiin hissin käyttäjät odottamaan hetki mahdollisesti muita mukaan tulevia. Hissillä voitaisiin siis kuljettaa useampia ihmisiä kerralla eikä sitä käytettäisi vain henkilökohtaisiin matkoihin.
Viiden minuutin hissillä on analogia joukkokulkuvälineisiin. Eiväthän junatkaan lähde asemalta heti, kun ensimmäinen matkustaja on astunut vaunuun. Toinen vaihtoehto on säätää hissi toimimaan vasta parin kolmen kerroksen korkeudelta. Tällöin hissiä ei käytettäisi aivan pieniin matkoihin. Esimerkiksi Japanissa on kokeiltu säästää energiaa säätämällä korkeiden rakennusten hissit toimimaan vasta kymmenennestä kerroksesta. Energian säästäminen on pienistä teoista kiinni ja vanhan viisauden mukaan pienistä puroista kasvaa aikanaan iso virta.