Nykyaikana on tarjolla valtava valikoima elektronisia laitteita kaikenlaisten videopelien pelaamiseen. Pelasit sitten minkälaisia pelejä tahansa, niin voit yleensä löytää kyseiset pelit monella eri alustalla, kuten esimerkiksi Windowsilla, Playstationilla, tai Androidilla.
Mikä laite on paras?
Kun on kyse parhaasta laitteesta pelien pelaamiseen, niin siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Monet seikat vaikuttavat parhaan laitteen löytämiseen juuri sinulle, kuten esimerkiksi missä pelaat, milloin pelaat ja minkälaisia pelejä tykkäät pelata.
Eri laitteiden hyvät ja huonot puolet
Jos pidät toimintapelien pelaamisesta, niin suosittu vaihtoehto on joko tehokas pelikonsoli, pöytäkone tai kannettava peliläppäri. Älypuhelimen etuina ovat pieni koko, ja mahdollisuus pelata missä vain, kuten bussissa työmatkalla tai lentokoneessa. Myös graafisesti vaikuttavien pelien pelaaminen tehokkaalla älypuhelimella onnistuu suht helposti. Haittapuolena älypuhelimissa joillekin voi olla näytön pieni koko, kankeahkot kontrollit verrattuna esimerkiksi hiireen, näppäimistöön tai peliohjaimeen.
Tehokkailla PC-tietokoneilla, joissa on uusimmat näytönohjaimet, saat peleihin yleensä parhaat mahdolliset grafiikat. Tietokoneiden haittapuolena voi olla mahdolliset tekniset ongelmat, ajureiden ja käyttöjärjestelmän päivitysten asentelu. On mahdollista, että joudut ratkomaan ongelmia, ja myös lataamaan pelille päivitykset valmistajan kotisivuilta. Näiden seikkojen ei kuitenkaan tulisi pelottaa liikaa, koska useimmat Windows-pelit toimivat yleensä ongelmitta, ja pääset nauttimaan visuaalisesti hienoista hetkistä, ja hyvistä ruudunpäivitys nopeuksista. Toinen negatiivinen seikka pöytäkoneiden kohdalla on, että ne voivat viedä paljon tilaa koteloiden koosta johtuen.
Kannettavat peliläppärit ovat loistava valinta pelaajalle, joka tykkää matkustaa, tai haluaa pelata esimerkiksi kaveriensa kanssa yhdessä. Läppäri vie myös paljon vähemmän tilaa kotona, kuin pöytäkone. Läppäriä on yleensä vaivatonta kuljettaa mukana pienessä laukussa minne tahansa menetkin.
Uudet ja tehokkaat läppärit ovat myös usein melko lähellä pöytäkoneiden suorituskykyä, mutta paljon kompaktimmassa koossa. Miinuspuolia läppäreissä on monesti korkeammat lämmöt, melutaso ja sisäisen akun koko. Nämä seikat johtuvat läppäreiden rajallisesta koosta. Koneen sisällä on vähemmän tilaa tuulettimille ja akulle, mikä johtaa rajalliseen tuuletukseen, jolloin lämmöt nousevat läppärin kuoren sisällä ja tuuletin nostaa kierroksia. Korkeat kierrokset taas luonnollisesti tarkoittavat kovempaa melutasoa, joka voi nousta jopa lähemmäs viittäkymmentä desibeliä. Tällainen melutaso ei ole kovin miellyttävää, ja voit joutua pelaamaan kuulokkeet päässä.
Toinen huomioitava seikka lämpöjen noustessa koneen sisällä on, että lämpö välittyy läppärin ulkokuoreen ja näppäimistöön. Joskus on mahdollista, että läppäri kuumenee pelatessa liikaa, ja näppäimistön käyttö voi olla epämiellyttävää tästä syystä. Lisäksi kun lämmöt nousevat liikaa niin läppäri voi ruveta laskemaan tehoja, jotta komponentit eivät olisi vaarassa ylikuumentua koneen sisällä. Tällöin et enää saa parasta tehoa irti koneesta, ja ruudunpäivitysnopeus usein laskee jonkin verran, mikä taas voi vaikuttaa pelikokemukseen, jos ruudunpäivitys laskee liian alas. Usein sulavaan pelaamiseen vaaditaan käytännössä jatkuva kuusikymmentä kertaa sekunnissa jatkuvat ruudunpäivitysnopeus (60 fps).
Kolmantena seikkana on akun koko. Varsinkin graafisesti vaativia pelejä pelatessa läppäreiden akut eivät yleensä kestä kuin 2-3 tuntia, ja joudut tämän jälkeen käyttämään koneen virtakaapelia, mikä taas tavallaan vähentää käytön miellyttävyyttä, koska joudut pelaamaan pistorasian lähellä etkä voi tällöin pelata ihan missä vaan.
Pelikonsolit, kuten Playstation, Nintendo tai Xbox ovat myös mainio valinta, koska konsoleilla on yleensä huomattavasti vähemmän teknisiä ongelmia tietokoneisiin verrattuna, ja pelaaminen on yleensä vaivattomampaa. Pelikonsolit ovat myös halvempia kuin PC-koneet, ja ne on helpompi ottaa käyttöön. Tarvitset toki myös näytön tai TV:n käyttääksesi konsolia, mutta niin tarvitset näytön myös PC-koneelle.
Vastapainona konsoleiden pelit ovat monesti kalliimpia, kuin Windows-versiot. Lisäksi kaikki pelit eivät ilmesty kaikille konsoleille samanaikaisesti tai eivät välttämättä koskaan. Monet pelien valmistajat tekevät yksinoikeuspelejä esimerkiksi Microsoftin tai Sonyn kanssa, ja jos et omista juuri tiettyä konsolia, niin saatat missata juuri jonkin tietyn pelin, mitä olisit halunnut pelata konsolillasi. Jotkin tietyt pelit saattavat myös ilmestyä vain PC-koneille, ja joskus myös päinvastoin konsoleiden saadessa juuri tietyt pelisarjat.
Älypuhelimet ja pelaaminen
Jos pelaat pelejä vain silloin tällöin esimerkiksi pokeria tai Tetristä, niin älypuhelin voi olla sinulle helpoin ja kätevin vaihtoehto, Älypuhelin löytyy lähes jokaisen taskusta, eikä sinun tarvitse tuhlata rahaa kalliiseen tietokoneeseen tai pelikonsoliin.
Kaikki älypuhelimet eivät kuitenkaan ole kovin tehokkaita, ja tällöin voit olla rajoitettu vähemmän näyttäviin peleihin. Lisäksi riippuen käyttöjärjestelmästä ja pelin kehittäjästä voit joutua luovuttamaan oikeuksia puhelimesi tietoihin enemmän kuin haluaisit, jotta voit pelata.
Minkä laitteen hankin?
Kuten tästä artikkelista näkyy, ei ole olemassa yhtä ainoaa parasta laitetta. Mieti tarkkaan budjettiasi, suosikkipeliesi tyyppiä, ja missä tykkäät pelata ennen kuin ostat mitään. Vaihtoehdot ovat rajattomat.