Tutkintolakkeja

Vappu on perinteisesti valkolakkien aikaa. Yksi jos toinenkin kantaa päässään tuttua ylioppilaslakkia. Lakin tunnistaa helposti valkoisesta puuvillasamettisesta päällyksestä ja mustasta lipasta. Lakin reunaa kiertää musta reunus, jonka keskellä otsankorkeudella komeilee kultainen lyyrakokardi. Lakin vuori sen sijaan on usein piilossa, mutta suomenkielisillä ylioppilailla se on sinivalkoinen. Vuorin väri vaihtelee osakunnittain. Teekkarien lakki on niin ikään helppo tunnistaa mustasta tupsusta, joka roikkuu oikealla. Lakin vuori on punainen. Tradenomien lakissa on puolestaan harmaa reunus ja vihreänharmaa tupsu. Muutkin ammatilliset tutkinnot ovat saanet omat tunnuksensa. Olen kerännyt oheiseen listaan joitakin tuttuja tutkintoja ja niiden valmistujaislakkeja.

ylioppilaslakki

ylioppilaslakki

tradenomilakki

tradenomilakki

lähihoitajalakki

lähihoitajalakki

merkonomilakki

merkonomilakki

kaksoistutkintolakki

kaksoistutkintolakki

datanomilakki

datanomilakki

ammattitutkintolakki

ammattitutkintolakki

ammattikorkeakoulututkintolakki

ammattikorkeakoulututkintolakki

Tutkintolakit

Lista ei suinkaan ole täydellinen. Eri alojen ammattinimikkeillä on omat lakkinsa ja eri maakunnissa käytetään erilaisia malleja. Merkantti oli aikoinaan kauppakoulun suorittanut ammattilainen, jonka lakki vastaa nykyistä tradenomin lakkia. Insinööreillä oli aikoinaan violetti, mustatupsuinen lakki, joka muistutti sikatalouskoulun lakkia.

Lakkien kirjo on nähtävissä vappuna. Tänään bongasin perusylioppilaslakin lisäksi vanhan insinöörilakin, merkonomilakin sekä tradenomilakin. Tutkintolakin käyttöaika on perin lyhyt. Nykyään lakkia pidetään reilun päivän ajan, kun se painetaan päähän vappuaattona kello 18 ja kannetaan ylpeänä koko seuraavan päivän. Ennen ylioppilaat pitivät valkoista, joskus teurastajanlakiksikin tituleerattua myssyään läpi koko kesän. Vanhoissa kotimaisissa elokuvissa saattaakin nähdä valkolakin kesäisessä ympäristössä, mikä ei siis ollut lainkaan tavatonta viitisenkymmentä vuotta sitten.

Kuvat: Fredrikson, tradenomilakki: Tradenomiliitto

Julkaistu perjantaina 1.5.2009 klo 17:00 avainsanalla opiskelu.

Edellinen
Vappukuluttaja
Seuraava
Vappujaloittelua