Tusina outoa nettiosoitetta

Internet-osoite on tänä päivänä jo kohta tärkeämpi kuin yrityksen käyntiosoite. Hyvistä osoitteista on pulaa, sillä monet englanninkieliset helpot osoitteet on rekisteröity jo aikapäivää sitten. Globalisaatio on kutistanut maailmaa niin, että käytännöllisesti katsoen jokainen yritys haluaa nettiosoitteensa päättyvän .com -kirjaimiin. Kyseessä on itse asiassa lyhennys sanasta commercial, jolla tarkoitetaan kaupallista verkkosivustoa. Mieleenpainuvan osoitteen metsästämisestä on tullut vaikeaa, koska kaikille ei tunnu kelpaavan kansallinen tunnus. Kansallisessa tunnuksessa ei tosin ole mitään vikaa, mutta joidenkin käsitysten mukaan se sitoo yrityksen liiaksi paikalliselle markkina-alueelle. Siksi globalisoituvassa liike-elämässä suositaan yleismaailmallista .com TLD- eli ylätason verkkotunnusta.

Aina ei osoitteen valinta ole osoittautunut onnistuneeksi. Verkko-osoitteessa ei yleensä suosita erikoismerkkejä, kuten väli- tai alaviivaa. Myöskään numerot eivät ole kovin yleisesti käytössä. Muita erikoismerkkejä ei käytännöllisesti katsoen ole käytössä juuri lainkaan ja osa niistä on kokonaan kiellettyjä osoitteissa, kuten välilyönnit. Englannin kielessä ja miksei myös muissakin kielissä useiden sanojen yhdistäminen ilman välimerkkejä voi muodostaa aivan uuden käsityksen osoitteesta. Muutamat esimerkit valaisevat tätä yhdistelmien synnyttämää mahdollisuutta väärinkäsityksiin.

Muitakin arveluttavia tai muuten vain viattomasti valittuja nettiosoitteita löytyy toki enemmän. Netti saattaa joskus kääntää asiat päälaelleen. Hyväksi havaittu osoite saattaa kuulostaa omasta mielestä erinomaiselta, mutta joku muu saattaa nähdä osoitteen aivan toisessa valossa. Toisinaan kansalliset mitäänsanomattomat sanat muuttuvat maailmalla huvittaviksi tai jopa kiusallisiksi, joten osoitteen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Julkaistu tiistaina 13.3.2007 klo 18:14 avainsanalla Internet.

Edellinen
Vinean kolme aurinkoa
Seuraava
Kaksitoista kuukautta