Turistien huijaus - osa 4

Vaihtorahatemppu

Kauppias voi kieltäytyä antamasta sinulle vaihtorahaa ja vaatia sinua maksamaan tasarahalla. Jos et ole tarkkaavainen, he voivat "unohtaa" antaa sinulle vaihtorahaa. Nopeissa ja sekavissa tilanteissa tämä tapahtuu helpommin kuin arvaatkaan ja erityisesti silloin, kun olet hieman väsynyt tai päihtynyt. Tällaisia tilanteita syntyy myös aivan tavallisilta näyttävissä liikkeissä, kuten kauppakeskuksissa ja lentokenttien kaupoissa. Paljastava merkki tulevista ongelmista on havaittavissa silloin, kun myymälähenkilökunta yllättäen lakkaa puhumasta tai ymmärtämästä englantia. Jos sinulla on yhä rahat kädessäsi, on kaupankäynti parasta keskeyttää ja jättää ostokset siihen paikkaan ja kävellä pois.

Kolikonkerääjä

Odotellessasi julkisella paikalla, kuten bussipysäkillä, ystävällinen ja miellyttävästi puhuva paikallinen lähestyy sinua ja käynnistää keskustelun. Lyhyen jutustelun jälkeen tämä henkilö kertoo olevansa kolikonkerääjä ja kysyy sinulta, haluatko nähdä hänen kokoelmansa. Henkilö ottaa taskustaan pienen rahakokoelman ja teeskennellen selittää kiinnostustaan jokaista kolikon alkuperämaata kohtaan. Keskustelun lomassa hän kysyy sinulta, minkälaisia rahoja käytät kotimaassa ja näyttävästi haluaa tietää aiheesta enemmän. Tämän huijauksen tarkoituksena on saada tietämätön turisti näyttämään taskussaan olevat kolikot ja keskustelun hämääminä antamaan kolikot huijarin kokoelmaan. Keskustelun jälkeen "kolikonkerääjä" vaihtaa rahat paikalliseen valuuttaan.

Provisiokaupat

Kaikkialla maailmassa, mutta eritoten Aasiassa, on kauppoja, jotka maksavat taksinkuljettajille ja matkaoppaille provisiota näiden tuomista turisteista. Useimmiten nämä kaupat myyvät huonolaatuisia tavaroita kohtuuttomaan hintaan ja väittävät, ettei niitä ole valmistettu hikipajoissa tai lapsityövoimalla. On erittäin suositeltavaa olla ostamatta mitään näistä kaupoista etenkin silloin, jos joku on ohjannut sinut niihin. Vaihtoehtoisesti voit miettiä, mitä haluat ja tulla sitten takaisin ilman saattajaa ja vaatia vähintään 30 % hinnanalennusta, sillä suunnilleen tämän verran suosittelija saa provisiota hinnasta.

Rahanvaihto

Jos sinut houkutellaan ostamaan matkamuistoja tai muita tavaroita katumyyjiltä, tarkista saamasi vaihtoraha ennen kuin laitat sen kukkaroon. Olet voinut saada vaihtorahan toisessa valuutassa, joka näyttää samanlaiselta. Esimerkiksi Kiinassa katukauppias voi antaa sinulle 50 ruplan setelin 50 juanin vaihtorahan sijaan. Ensin mainittu on arvoltaan vain kolmasosa jälkimmäisestä. Varmista huolellisesti, että saamasi setelit eivät ole revenneitä tai vahingoittuneita, sillä niitä ei välttämättä hyväksytä muualla.

Taksimatkat

Pidä matkalaukkua vieressäsi takapenkillä, jotta et jää rahanhimoisen taksikuskin panttivangiksi. Voit uhata häntä astumalla ulos autosta ja jättää matkan kokonaan maksamatta. Tällaisissa tilanteissa kuski yleensä perääntyy viimeistään siinä vaiheessa, kun alat avata ovea, ja jos hän ei peräänny, hanki uusi taksi.

Koska et tunne aluetta, taksinkuljettajat voivat käyttää sinua hyväkseen ja ajaa pidemmän reitin hotelliisi saadakseen isomman mittarilukeman. Paras suojautumiskeino tälle huijaukselle on tieto. Uutta kaupunkia voi olla ensimmäisellä kerralla vaikeaa oppia riittävän hyvin tunteakseen hyvät reitit. Aina kannattaa kysyä hotellista etukäteen, paljonko taksimatka suurin piirtein maksaa tai järjestääkö hotelli kuljetuksen. Voit usein neuvotella kiinteän hinnan taksin kanssa ennen kuin astut autoon ja kysyä, paljon matka hotellille maksaa. Hyvät taksinkuljettajat ajavat hotelliisi päivittäin ja voivat antaa hyvinkin tarkan hinta-arvion ennen kuin istuudut sisälle autoon.

Varmista, että matkatavarasi nostetaan sisälle autoon. Astu autoon vasta, kun matkatavarasi on lastattu ja nouse autosta ennen kuin ne otetaan ulos tavaratilasta.

Taksi ilman mittaria

Kaupungeissa, joissa taksiautoissa on mittarit, kuskit yrittävät usein kuljettaa turisteja mittarin ollessa pois päältä. Kun saavut perille, he yrittävät veloittaa sinulta tavanomaista moninkertaisemman hinnan. Jos liikut tästä huijauksesta tunnetulla alueella ja tiedät, mihin olet menossa ja haluat kuskin käyttävän mittaria eikä neuvotella kiinteää hintaa, pyydä heitä laittamaan mittari käyntiin juuri ennen kuin astut sisään. Jos he sanovat mittarin olevan rikki tai jotain vastaavaa, kävele pois ja yritä toista taksia. Usein kuskit antavat periksi, sillä mittarilla maksettu matka on parempi kuin ei lainkaan maksua.

Vastaavanlainen huijaus on käyttää väärää mittariveloitusta, kuten esimerkiksi asettamalla mittari kalliimmalle yötaksalle keskellä päivää.

Seikkailunhaluinen matkaaja voi kuitenkin kääntää tämän huijauksen edukseen, sillä joissakin maissa, missä mittarit ovat pakollisia, kuten Kiinassa, matkustajaa ei voi pakottaa maksamaan mittarittomasta matkasta. Matkustaja voi vapaasti kävellä ulos taksista matkan jälkeen maksamatta mitään. Kun kerran olet astunut autosta ulos, kuskilla ei ole näyttää todisteita poliisille. Tätä taktiikkaa ei kuitenkaan suositella heikkohermoisille, mutta se voi säästää rahaa viimeisenä keinona.

Julkaistu keskiviikkona 23.3.2011 klo 17:24 avainsanalla matkailu.

Edellinen
Turistien huijaus - osa 3
Seuraava
Turistien huijaus - osa 5