Turistien huijaus - osa 3

Kerjäläisten lahjat

Kerjäläinen pysäyttää sinut kadulla ja antaa sinulle "lahjan", esimerkiksi kietomalla "onnenamuletin" ranteesi ympärille. Vaihtoehtoisesti he "löytävät" kadulta jotain, kuten sormuksen, ja antavat sen sinulle. Lyhyen jutustelun jälkeen he alkavat vaatia sinulta rahaa ja seuraavat sinua, kunnes annat sitä heille.

Näiden huijausyritysten välttäminen on helppoa. Muistat vain, mitä äitisi sanoi sinulle ollessasi lapsi: älä ota vastaan ilmaisia lahjoja tuntemattomilta.

Vastaavanlainen tilanne syntyy, kun erittäin päällekäyvät ihmiset keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen. Tämä on erittäin tyypillistä kehitysmaissa. Tavallisesti vanha nainen lähestyy sinua, sitoo pienen kukan paitaasi ja odottaa sinun "lahjoittavan" rahaa. He eivät koskaan kerro, mihin hyväntekeväisyystarkoitukseen he keräävät rahaa, vaan usein sanovat vain sen menevän "lapsille." Tiedustelemalla tarkemmin "hyväntekeväisyyskohteesta" voi usein pelottaa heidät matkoihinsa. Tyypillisesti, jos heillä ei ole nimikylttejä tai edes hyväntekeväisyyskohteen nimeä, ei kyseessä ole oikea hyväntekeväisyyskeräys.

Ennen kuin joudut tällaisiin hämmentäviin tilanteisiin, aseta itsellesi säännöt miten ja milloin kulutat rahaa ja pysy asettamissasi säännöissä ja kerro se myös muille.

Lääkkeitä sairaalle perheelle

Tätä huijausta harjoitetaan osissa Afrikkaa, missä paikalliset tietävät turistien matkustavan omien lääkkeidensä, kuten penisilliinin ja malarialääkkeiden kanssa. Kerjäläiset lähestyvät sinua kadulla kertoen surullisen tarinan heidän pienestä tyttärestään tai pojastaan, joka on kuolemassa malariaan tai johonkin muuhun tautiin. Sitten he pyytävät sinulta lääkkeitäsi pelastaakseen lapsensa. Tällaisen nyyhkytarinan jälkeen on vaikea kieltäytyä, ja kieltäytyessäsi kerjäläiset voivat syyttää sinua kaikesta, kuten rasismista tai antaen viattoman lapsen kuolla. Heti kun he ovat saaneet lääkkeesi, he juoksevat pakoon, oletettavasti pelastaakseen lapsensa, mutta todellisuudessa he juoksevat paikalliseen apteekkiin myymään lääkkeet. Kalliit lääkkeet voivat maksaa jopa kymmenen euroa pilleriltä.

Huijaus vetoaa syvästi uhrin tunteisiin, mutta muista, että jos lapsi todella on sairas, on melko epätodennäköistä, että isä juoksee pitkin katuja kerjäämässä turisteilta lääkkeitä. Lapsi olisi voitu viedä paikalliseen terveyskeskukseen ja jos siellä olisi pula lääkkeistä, sinua lähestyttäisiin varmasti aivan toisella tavalla. Muista myös, että luovuttamalla vaikeasti saatavia reseptilääkkeitä asetat itsesi riskialttiiksi, jos sairastut. Tällaisissa tapauksissa ei pidä tunteilla, joten jätä yksinkertaisesti kyseinen henkilö omiin oloihinsa ja kävele pois.

Yliveloitus

Tämä huijaus perustuu tietämättömyyteesi kohteesta ja saa sinut maksamaan markkinahintaa huomattavasti korkeamman hinnan tavaroista tai palveluksista. Jotkut turistit luottavat paikallisiin, jotka johdattavat heidät kalliiden tavaroiden luokse. Toisinaan turisteille vain yksinkertaisesti annetaan heti kalliimpi hinta. Joissakin maissa tämä on jopa virallistettu: ulkomaalaisten täytyy maksaa enemmän jopa aivan tavallisista nähtävyyksistä.

Saat päähänpiston ostaa palan valtavasta kakusta, jotka ovat yleisiä näkyjä turistien kansoittamilla kaduilla Kiinassa. Kysyt hintaa ja myyjä kertoo sen riippuvan, paljonko haluat. Näytät hänelle kuinka paljon. Saman tien myyjä leikkaa kakusta palan, punnitsee sen ja kertoo sinulle valtavan kalliin hinnan. Koska myyjä on jo leikannut palan kakusta, hän vaatii sinua ostamaan sen. Tämänkaltaisista tilanteista on parasta päästä eroon vain kävelemällä pois. Jos myyjä alkaa riidellä kanssasi, uhkaa soittaa poliisille.

Selvitä kohteen yleinen hintataso, jotta et joudu yliveloituksen uhriksi. Joissakin paikoissa turistin oletetaan tinkivän ylihinnoiteltuja hintoja. Toisinaan kannattaa vain kävellä pois tai maksaa pyydetty hinta, vaikka tietääkin sen olevan selvästi ylihinnoiteltu.

Kallisarvoisia metalliesineitä, kuten kultaisia rannerenkaita, myydään joissakin maissa grammahinnalla. Vertaile hintoja ja selvitä jalometallien käypä kurssi ennen kuin maksat ylihintaa.

Julkaistu tiistaina 22.3.2011 klo 18:11 avainsanalla matkailu.

Edellinen
Turistien huijaus - osa 2
Seuraava
Turistien huijaus - osa 4