Kolmiulotteiseen tulostamiseen liittyvä teollisuus tulee kasvamaan merkittävästi lähivuosina. Varsinainen liiketoiminta ei ole niinkään tulostinlaitteissa vaan tulostettavien esineiden 3D-malleissa ja tietysti tulostusmateriaaleissa. Laitteet ovat toistaiseksi vielä melko hintavia, mutta kotikäyttöön soveltuvia edullisia printtereitä ilmestyy markkinoille ennen pitkää. Tulostimien ominaisuudetkin kehittyvät. Ensimmäiset kojeet ovat kyenneet tulostamaan yksivärisiä esineitä, koska laitteessa on vain yksi tulostusmateriaali kerrallaan. Moniväriset esineet ovat kuitenkin jo nyt mahdollisia, ja kehitys noudatteleekin lähes samoja edistysaskelia kuin valokuvaus ja televisiotekniikka aikanaan. Jostakin on siis aloitettava ja monokromaattiset tulosteet ovat vain ensiaskeleita.
Kolmiulotteisten esineiden tulostusmallien kauppa tulee olemaan se varsinainen business. Mallien suunnittelu ja tuotanto synnyttää uuden teollisuushaaran uusine ammattikuntineen ja työpaikkoineen. Siinä missä nyt verkkokaupoissa myydään tuiki tavallisia kodin esineitä, vaihtuvat ne tulevaisuudessa 3D-malleiksi, joista tulostetaan kotona tarvittava esine. Ratkaistavaksi jää vielä, miten rajoitetaan mallien uudelleenkäyttöä eli miten monta esinettä yhdellä mallilla voi tulostaa ja voiko malleja välittää eteenpäin tai peräti lainata kaverille. Vaarana nimittäin on digitaalisen musiikin kohtalo eli oikeudeton kopiointi ja käyttö. Mielenkiintoista on myös kuvitella, minkälaiset ovat tulevaisuuden kirjastot, joista voi käydä lainaamassa tulostusmalleja tai vaikkapa vain käydä tulostamassa esineen kotimatkan varrella. Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstas on tässä suhteessa edelläkävijä. Ilmestyykö kivijalkoihin uusia liikkeitä, joissa voi käydä itsepalveluna tulostamassa tavaroita? Kolmiulotteinen tulostus luo rajattomat liiketoimintamahdollisuudet.
Löysin netistä hienon 3D-tulostusmallin erikoiselle kukkaruukulle. Luxembourgilainen muotoilija Vivien Muller on suunnitellut omaperäisen, juuristoa muistuttavan ruukun, joka sopii erityisesti eliaksenkukalle. Kasvi tunnetaan myös nimellä tillandsiat, ja se on siitä erikoinen, että se saa ravintonsa ilmasta ja juuret ovat vain alustaansa kiinnittymistä varten. Eliaksenkukka sopii hyvin Mullerin suunnittelemaan Mangrover-kukkaruukkuun, johon ei ole tarkoitus laittaa multaa kasvualustaksi. Mangrover on myös erinomainen esimerkki 3D-tulostetusta esineestä, jonka kuka tahansa voi tulostaa itselleen, sillä Muller jakaa tulostusmallia ilmaiseksi Creative Commons -lisenssillä. MU Design -yhtiön sivuilta voi käydä lataamassa mallin ja tulostaa sen vaikkapa Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaalla.