Torinon käärinliina

Torinon käärinliina

Miljoonille kristityille Torinon käärinliina on yksi maailman arvostetuimmista uskonnollisista symboleista. Liina on noin neljä metriä pitkä liinavaatekappale, jota väitetään käytetyn käärimään Jeesuksen ruumis hautaamista varten. Erikoisen liinasta tekee siinä hahmottuva negatiivinen kuva aikuisesta miehestä, jonka oletetaan olevan itse Jeesus. Joidenkin mielestä kuva on yksityiskohtainen veritahra, jonka Jeesuksen ruumis on jättänyt siihen. Liinaa on säilytetty vuodesta 1578 lähtien Italiassa Torinossa Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa, jossa se houkuttelee tuhansia kävijöitä vuosittain.

Joillekin tämän uskonnollisen reliikin aitous on enemmänkin uskon kuin tieteen asia. Mutta nykyaikaisella radiohiiliajoituksella tutkijat ovat pystyneet todistamaan, että Torinon käärinliina ei ole voinut olla Jeesuksen todellinen käärinliina. Raamatussa ei määritetä tarkalleen, minä vuonna Jeesus kuoli, mutta useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että kyseinen vuosi oli 33 jKr. Vuonna 1988 radiohiiliajoitus osoitti, että Torinon käärinliina on peräisin keskiajalta. Rikostutkijat tutkivat myös liinassa olevien verisuonten kuvioita ja päättelivät, että ne tekivät joku, joka istui erilaisissa asennoissa, ei makaamassa tasaisesti kuin ruumis.

Perinteisesti kirkoissa ja katedraaleissa, kuten Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa, on esillä pyhiä pyhäinjäännöksiä, jotka oletettavasti kuuluivat Jeesukselle, pyhimyksille ja muille tärkeille uskonnollisille henkilöille. Nämä pyhäinjäännökset eivät ole pelkästään uskonnollisen palvonnan kohteita, vaan myös huomattavia tulonlähteitä, jotka houkuttelevat tuhansia pyhiinvaeltajia, aivan kuten he tekevät tänäänkin. Torinon käärinliinan tavoin näiden pyhäinjäännösten aitoutta on mahdotonta todistaa.

Julkaistu torstaina 24.6.2021 klo 19:59 avainsanalla historia.

Edellinen
Online-vedonlyönnin edut 2021
Seuraava
Boolin menekki