Ruokaohjeeni ovat olleet lähes vuoden tauolla. Vähäiseen reseptitarjontaan on ollut syynsä, sillä kirjoitin koko viime vuoden Koskenlaskija-romaaniani, jota julkaisin päivittäin sivu kerrallaan. Romaani vei suurimman osan viime vuoden julkaisupäivistä eikä ruokaohjeille juurikaan jäänyt tilaa. Uusi vuosi tuo reseptit taas julkaisuohjelmaan, ja ajattelinkin heti aloittaa tomaattisella lohikastikkeella. Sain käsiini Sydänmerkin pienen ruokaohjekirjasen ja ihastuin heti sen herkullisiin ruokiin. Annokset ovat houkuttelevasti esillä värivalokuvin ja ruokahalua herättävin kattauksin. Itse ohjeet ovat helpot ja aineksetkin niitä tavallisia kaupan hyllyltä löytyviä raaka-aineita. Uunituoreessa kirjasessa on kaikkiaan kymmenen reseptiä, jotka ovat lisäksi terveellisiä ja ennen kaikkea sydänystävällisiä.
Tomaattinen lohikastike
4 annosta- 2 sipulia
- 3 porkkanaa
- 50 g juuriselleriä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1 tlk (390 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa (suokaa 0,5 %)
- 1 dl vettä
- 1 tl timjamia
- 1 laakerinlehti
- ½ tl fenkolia
- ¾ tl suolaa
- mustapippuria
- sokeria
- 300 g lohifilettä
- 50 g kylmäsavulohta (suolaa enintään 2,4 %)
- 1 rkl tilliä
Kuori ja suikaloi sipulit, porkkanat ja selleri. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Kaada kattilaan tomaattimurska, vesi ja mausteet. Keitä noin viisi minuuttia, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Leikkaa lohifilee noin 1,5 x 11,5 cm kuutioiksi. Suikaloi kylmäsavulohi. Lisää kalat kastikkeen joukkoon ja kiehauta pari minuuttia. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta kalapalat eivät rikkoudu. Lisää tilli. Tarjoile esimerkiksi perunasoseen tai pastan kanssa.