The Paper Time Machine

Melkein kaksi vuotta ehtiä vierähtää The Paper Time Machine -kirjan tilauksestani. Tammikuun 26. päivänä vuonna 2016 satuin lukemaan mielenkiintoisesta projektista eräästä uutisesta. Wolfgang Wild ja Jordan Lloyd olivat käynnistäneet kunnianhimoisen joukkorahoitusprojektin, jonka tavoitteena oli värjätä 124 historiallista, mutta mustavalkoista valokuvaa värikuviksi. Kirjan kuvat on valinnut Wolfgang Wild ja vaivalloisen väritystyön on tehnyt Jordan Lloyd, joka työskentelee värirestaurointiin erikoistuneessa Dynamichrome-yhtiössä. Jokainen mustavalkokuva on tarkkaan tutkittu ja niihin käytetty historiallisten värien autenttisuus on varmistettu. Tuloksena on syntynyt 260-sivuinen, kovakantinen ja isokokoinen kuvakirja, joka sukeltaa menneisyyteen värillisenä. Hienosti toimitetussa kirjassa on isot, kronologisesti etenevät värikuvat sekä taustatietoja kuvauskohteesta.

The Paper Time Machine

Päätin siltä istumalta osallistua joukkorahoitukseen ja tilasin kirjan. Tarjolla oli useita eri kokoonpanovaihtoehtoja, joista valitsin Collectible eli signeeratun keräilykappaleen. Näitä kopioita valmistettiin lopulta vain 171 kappaletta. Keräilykappaleen tilaaja sai lisäksi nimensä kirjan viimeisille sivuille. Näin myös oma nimeni komeilee sivun 253 oikeassa alalaidassa. Hintaa tälle keräilyharvinaisuudelle tuli 50 puntaa, jonka päälle lisättiin vielä 17 puntaa toimituskuluja. Kaikkiaan ostokseni maksoi melko tasan 90 euroa, mutta katsoin rahat menneen hyvään tarkoitukseen. Tämän jälkeen alkoikin sitten pitkä ja kärsivällinen odotus, joka tänään palkittiin, kun viimein sain uunituoreen painotuotteen käsiini. Tiesin odottaa lähetystä, sillä Unbound-joukkorahoitussivusto lähetti minulle sähköpostilla ennakkotiedon kirjan valmistumisesta muutama viikko sitten. Pari päivää sitten sain tekstiviestin DHL-kuriiriyhtiöltä ja tiedon tilaukseni toimituksesta. Kirja oli lähetetty Isosta-Britanniasta, josta se Leipzigin kautta Saksasta saapui Helsinkiin. Kävin DHL-firman sivuilla kääntämässä toimituksen läheiseen pakettiautomaattiin, jotta kuriirin ei olisi tarvinnut yrittää toimittaa pakettia kotiosoitteeseeni. Sain paketin tällä tavoin näppärämmin kotimatkani varrelta. Aiemmin alkuviikosta sain jo samaan kauppaan kuuluneet sähköiset versiot kirjasta, joten pääsin vähän ennakkoon tutustumaan tulevaan tuotteeseen. Sähköisinä painoksina sain mobi- ja epub-versiot sekä PDF-tiedoston.

Kirjan valmistuessa se oli saanut 1 047 maksanutta tilaajaa. Kaiken kaikkiaan ostajia oli lopulta 1 262, joten teos tuli reilusti rahoitettua saavutettuaan rahoitustavoitteensa 156 prosentilla. Laskeskelin, että olin 74. rahoittaja eli melko lailla ensimmäisten joukossa. The Paper Time Machine -teoksen julkistustilaisuus on viikon kuluttua 26. lokakuuta Lontoossa. Kovakantisen painoksen voi ostaa esimerkiksi Amazon-kirjakaupasta noin 24 euron hintaan. Kuvakirja on erinomainen teos kaikille, jotka ovat kiinnostuneita valokuvatusta historiasta noin reilun sadan vuoden ajanjaksolla. Onnistuneesti väritetyt valokuvat kertovat muuten niin harmaasti kuvatusta maailmastamme aivan uudella tavalla. Entisaikojen elämä ei sittenkään ole ollut niin mustavalkoista, kuin vanhat valokuvat antavat ymmärtää.

Julkaistu torstaina 19.10.2017 klo 18:01 Kirjat-luokassa avainsanoilla historia, kirjat ja valokuvaus.

Edellinen
Tuplanäyttöjen asentelua - osa 2
Seuraava
Tekniikan historia 5/2017