The Lost Symbol

Amerikkalaiskirjailija Dan Brown on jännityksen mestari. Sain juuri päätöksen jännittävän ja vauhdikkaan The Lost Symbol -romaanin, joka ilmestyi muutama vuosi sitten. Paksu, lähes 700-sivuinen pokkari tarttui käteeni kuin vahingossa penkoessani eräänä iltana jotain halpaa luettavaa Itäkeskuksen antikvariaatissa. Halusin rahoilleni vastinetta ja niinpä otin hyllystä paksuimman ja siisteimmän pokkarin. The Lost Symbol -kirja oli kuin uusi eikä maksanut kuin 2,50 euroa. Sittemmin opus on möyhentynyt ja kokenut kovia laukkuni pohjalla, kun lueskelin sitä työmatkoilla mitä erilaisimmissa kulkuvälineissä ja tilanteissa. Romaani lähti vauhtiin heti alkusivuilta eikä hengästyttävä tahti tuntunut keskeytyvän ennen kuin vasta lopun häämöttäessä. Tarinassa ei juurikaan ollut kyllästyttäviä kohtia, ja jokainen sivu ruokki lukijansa mielenkiintoa.

Dan Brown: The Lost Symbol

Kertomuksen tapahtumat sijoittuvat minulle tuttuun Yhdysvaltojen pääkaupunkiin ja hallinnolliseen keskukseen Washingtoniin. Romaania oli mukava lukea, kun tapahtumapaikat olivat entuudestaan tuttuja. Pikkutarkat kuvaukset esimerkiksi kongressin kirjastorakennuksesta saivat minut muistelemaan matkaamme paikan päälle vuonna 2008. Vierailimme tuolloin niin kirjastossa kuin kirjan lopussa kohoavassa Washington-monumentissa sekä tietysti monissa muissa kohteissa. Aikamme ei kuitenkaan tuolloin riittänyt kuuluisan Smithsonian museon koluamiseen, ja siihen urakkaan olisi mieluusti pitänyt varata kunnolla aikaa. The Lost Symbol on verraton matkailunedistämisteos muutenkin, sillä Brown ei ole unohtanut edes mahtavaa ja majesteetillista Washingtonin kansalliskatedraalia.

Brownin kerronta on sujuvaa ja vaiherikasta. The Lost Symbol etenee monen pienen tarinan voimalla. Jokainen yksittäinen juoni nivoutuu nokkelasti toisiinsa ja pitää lukijan jatkuvassa jännityksessä. Lukemista ei malta jättää kesken, kun kutkuttava tilanne on päällä ja halu saada tietää, miten tapahtumat etenevät, pistävät ahmimaan sivun toisensa perään. Kirja on kirjoitettu lähestulkoon elokuvakäsikirjoitukseksi, enkä ylläty, jos tästä ei filmattaisi pian elokuvaa. IMBD tosin osaa jo huhuta filmatisoinnin olevan käynnissä, joten eiköhän tämä mehukas tarina aikanaan ilmesty valkokankaille. Teoksesta ei puutu yllättäviä juonenkäänteitä. Aivan loppumetreillä paljastuu odottamaton yllätys. Juoni noudattelee sen verran perinteistä kaavaa, että aloin jossakin vaiheessa haistaa palaneen käryä ja arvasin hieman etukäteen arvaamattomaksi tarkoitetun salaisuuden. Mestarillinen romaani oli lukemisen arvoinen kannesta kanteen eikä käytettynä rasittanut kukkaroakaan.

Brown, Dan

The Lost Symbol

ISBN
978-0-552-16123-7
Kustantaja
Random House

Julkaistu torstaina 19.1.2012 klo 18:43 Kirjat-luokassa.

Edellinen
Sokoksen verkkokauppa
Seuraava
Tavallinen päivä pörssissä