Tavataan Brankulla

Turussa käydessään saattaa saada kutsun Brankulle. Ulkopaikkakuntalaisen tietämättömyyttään ei kuitenkaan kannata paljastaa turkulaiselle, jos ei satukaan tietämään, mikä Brankku on. Kyseessähän on Suomen vanhimman vapaaehtoisen palokunnan toimitalo Turussa. Tämä nykyään pohjoismaiden vanhin edelleen toimiva vapaaehtoinen palokunta eli VPK tai tuttavallisemmin vapaapalokunta, perustettiin elokuun 28. päivänä vuonna 1838 Kupittaan kaivosalissa. Palokunta täyttää muutaman viikon kuluttua hulppeat 168 vuotta. Se on ikä, johon moni suomalainen instanssi ei ole vielä yltänyt.

Turun VPK:n talo

Turun VPK:n talo

Kuva
Matti Mattila

Turun VPK:n talo eli siis Brankku sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmassa. Se rakennettiin vuonna 1892 ja on yhä tontteineen palokunnan omistuksessa. Tämä 1980-luvulla suojeltu rakennus kuuluukin maamme arvokkaimpien yhdistystalojen joukkoon. Talon suunnitteli arkkitehti Karl Viktor Reinius, ja se edustaa aikakaudelle tyypillistä uusrenessanssityyliä. Brankun lisäksi talolla on muitakin lempinimiä, joita ovat ainakin Prankkari, Brankkari ja Prankku. Rakennuksessa on kolme kerrosta. Palokunnantaloa ei rakennettu pelkästään omaksi toimitilaksi vaan nimenomaan juhlatilaksi kaupunkilaisille. Asukkaita Turussa oli 1800-luvun lopulla noin 30 000 henkeä. VPK:n paloasema talosta tuli vasta 1900-luvun toisella vuosikymmenellä. Siihen saakka palokunnan kalusto pidettiin hajasijoitettuna eri puolilla kaupunkia.

Talon lempinimi, Brankku, on johdannainen ruotsin kielen palokuntaa tarkoittavasta sanasta brandkåren. Turkuhan on aina ollut lähellä Ruotsia, josta vuosisatojen aikana on virrannut vaikutteita niin arkielämään kuin puhekieleenkin. Suomalaisten ja erityisesti turkulaisten suussa monet ruotsinkieliset sanat ovat vääntyneet helpommin lausuttavampaan muotoon. Turun murre on intonaationsa lisäksi täynnä mitä erilaisimpia ilmaisuja, jotka ovat alun perin kotoisin ruotsin kielestä. Esimerkiksi tunnettu turkulainen ravintola Foija on saanut nimensä ruotsin kielen teatterin lämpiötä tarkoittavasta sanasta foajé. Sanan juuret juontuvat ranskan kielen sanaan foyer. Lämpiö puolestaan liittyy ravintolan sijaintiin Åbo Svenska Teaterin eli Turun ruotsalaisen teatterin läheisyydessä.

Brankku on upea talo ja sitä kannattaa käydä ihailemassa, kun matka suuntautuu Turkuun. Kaupungilla kierrellessään ei voi olla ohittamatta tätä juhlavaa rakennusta sen keskeisen sijainnin ansiosta. Talo on vain kivenheiton päässä torilta ja muutaman korttelin päässä rautatieasemalta. Vuosikymmenien saatossa Brankulla on vieraillut useita maamme merkkihenkilöitä. Palokunnantalon vieraskirjasta löytyykin monia tunnettuja nimiä. Talossa ovat esiintyneet mm. Armas Järnefelt, Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Kosti Vehanen, Leevi Madetoja, Josephine Baker ja Marian Andersson. Ehkäpä jo ensi kerralla kirjassa komeilee sinun nimesi?

Julkaistu sunnuntaina 13.8.2006 klo 16:16 avainsanalla matkailu.

Edellinen
Mattolaiturilla
Seuraava
Kallista kuluttamista