Piraattituotteet eli tuoteväärennökset ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosina. Ongelma alkaa olla jo niin suuri, että eräissä maissa piraattituotteen ostaja voi saada huomattavat sakot. Uusin kuluttajalehti (5/2006) osaa kertoa, että esimerkiksi Italiassa tuoteväärennöksen ostaja voi saada jopa 10 000 euron sakot. Tällainen lovi lomabudjettiin panee varmasti turistin miettimään parikin kertaa, kannattaako riskeerata tuoteväärennökseen. Italia on yksi muodin ja muotoilun huippumaista maailmalla, joten valtion tiukka suhtautuminen piraattituotteisiin on ymmärrettävää. Väärennetyn tuotteen ostamisessa piilee myös muita vaaroja.
Kuluttaja on yleensä aina omillaan ostettuaan väärennetyn merkkituotteen. Tuotteisiin ei sovelleta takuuta eikä muitakaan etuja, joita valmistaja mahdollisesti tarjoaa. Jopa tuotteen korjaaminen saattaa muodostua ongelmaksi, sillä kaikki korjaamot eivät välttämättä korjaa muita kuin aitoja alkuperäistuotteita. Mitä tulee itse piraattituotteen tuotantoon, nousee esille vielä enemmän erilaisia kysymyksiä. Usein nämä tuotteet on valmistettu maissa, joissa ei valvota tuotantoprosessia eikä muutenkaan noudateta eettisiä tuotantomenetelmiä. Seurauksena on huono laatu ja tietysti halpa hinta. Alhainen hinta selittyy useimmiten alhaisilla tuotantokustannuksilla, kuten minimaalisilla palkoilla sekä huonoilla raaka-aineilla ja materiaaleilla.
Halpa merkkituotteelta näyttävä valmiste on tietenkin houkutteleva tuliainen matkalta. Kukapa ei kulkisi Espan puistossa Rolex ranteessaan tai merkkivaatteet yllänsä. Ulkopuolisen on nopeasti mahdotonta sanoa, onko kyseessä aito tuote vai väärennös. Vasta tarkempi tutustuminen saattaa paljastaa totuuden. Tuoteväärennösten ostaminen tukee yleensä laitonta kauppaa ja pimeitä markkinoita. Liiketoiminnan takana onkin usein järjestäytynyt rikollisuus, ja toiminnalla rahoitetaan muuta rikollista toimintaa. Kuluttajan kannattaakin miettiä etukäteen, ovatko kalliit ja muodikkaat merkkituotteet aivan välttämättömiä hänelle.