Suuri Star

Mitä Suomi soittaa vol 3.

Satuin eräänä päivänä kuulemaan audiovisuaalisesta mediavälineestä tutun kappaleen. Ämyreistä kajahti ilmoille vanha hittibiisi Moviestar, jonka sävelsi ja myös esitti ruotsalainen Jan Torsten Svensson, joka paremmin tunnetaan artistinimellä Harpo. Moviestar julkaistiin näihin aikoihin heinäkuussa vuonna 1975 eli kohtapuoliin 49 vuotta sitten. Laulu oli aikoinaan suuri hitti, ja se soi Suomen virallisella hittilistalla peräti 10 viikon ajan. Vain Belgiassa, Irlannissa ja Briteissä radiot suolsivat sävellystä pidempään, parhaimmillaan jopa 24 viikkoa.

Monet ulkomaiset hittikappaleet on käännetty ja esitetty suomeksi. Moviestar ei ole poikkeus. Suomeksi kappale on kääntynyt nimelle Suuri star, ja sitä ovat esittäneet levylle asti ainakin laulaja Jarmo Kalke, Lojax eli Kyösti Juhani Loijas sekä Tanssiyhtye Zotch. Suomenkieliset sanat on runoillut Irina Milan. Suomenkielinen sovitus ilmestyi pian alkuperäisen hitin jälkeen vuonna 1976. Laulu löytyy luonnollisesti netistä ja ainakin YouTubesta. Harpon esittämä Moviestar tuli tunnetuksi englanninkielisenä, mutta sitä on vuosien saatossa esitetty niin englanniksi kuin ruotsiksikin. Muutama päivä sitten kuulemani versio oli ruotsinkielinen.

Lauluna Moviestar on leppeä, harmiton iskelmä ja täydellinen Euroviisuvoittajaehdokas. Kappale oli oikeastaan ainoa Harpon jättimenestys. Toinen varteenotettava kappale, jonka Svensson sai hittilistoille, oli Horoscope vuodelta 1976. Horoscope hieman toistaa Moviestarin kaavaa. Lauluja jaksaa muutaman kerran kuunnella kyllästymättä, mutta lopulta nämä renkutukset jäävät junnaamaan paikoilleen. Hapron kappaleet olisivat hyvinkin voineet olla aikoinaan ikivihreäainesta, mutta eipä näitä sävellyksiä juuri kuule kuin harvoissa yhteislaulutilaisuuksissa ja ehkä karaokebaareissa. Mutta minne ovat kadonneet Jarmo Kalke ja Lojax?

Julkaistu torstaina 4.7. klo 17:35 Musiikki-luokassa avainsanoilla historia ja musiikki.

Edellinen
Ylämaan kotka
Seuraava
Alice Cooper presidentiksi