Skype blokkaa Apachen

Vanha tietokoneeni sanoi "kaputt" viikko sitten. Olen tuosta lähtien asennellut pikkuhiljaa ohjelmistoja uudelle koneelle noin yhden asennuksen iltavauhtia. Sain pitkän ja uuvuttavan asennussession jälkeen lopulta paikallisen Apache-webbipalvelimeni ja MySQL-tietokantaserverini asennettua. Nämä ovat tärkeimmät työkaluni, joten niiden asentaminen ja käyttökuntoon saattaminen oli ensiarvoisen tärkeää. Windows Vista -käyttöjärjestelmälle nämäkään asennukset eivät uponneet kuin kuuma veitsi voihin. Muistelen vain kuuden vuoden takaisia tuskastuttavia asennuksiani vanhaan kunnon Windows XP -käyttikseen. Mikään ei oikein tahtonut onnistua ja aina törmäsin joko käyttöoikeusongelmiin tai palomuuriin. Hullunkurisinta tosin oli asentaa Microsoftin IIS-webbipalvelinta. Sen asentaminen ei tahtonut onnistua kirveelläkään, mutta onnistuin siinäkin lopulta. Luovuin Microsoftin webbipalvelimesta jo useita vuosia sitten siirryttyäni avoimen lähdekoodin Apacheen. Tämän asentaminen onnistui jo huomattavasti helpommin, vaikka oli siinäkin omat niksinsä. Oma lukunsa oli tietenkin MySQL-palvelimen asentaminen, joka niin ikään tahtoi kaatua vähän väliä kaiken maailman rajoitettuihin käyttöoikeuksiini.

Menneistä viisastuneena palvelinsoftien asennukset onnistuivat tällä kertaa nopeammin. Nyt kului vain kaksi iltaa, kun en ensimmäisellä kerralla saanut yhteyttä tietokantapalvelimeen. Tälläkin kertaa esteenä oli mikäpä muu kuin puuttuva käyttöoikeus tietokantaan. Paikallinen webbikehitysympäristöni toimi juuri niin kuin pitikin usean päivän ajan, kunnes menin asentamaan Skypen. Pahaa aavistamatta käynnistelin eilen kehitysympäristöäni, mutta jokin oli vinossa. Apache ei noussut pystyyn vaan vain välähti kuvaruudulla. Tarkempi debuggaus osoitti, että edellinen Apache-istunto oli jäänyt pysäyttämättä ja pid-tiedosto oli jäänyt poistamatta. Tästä ei normaalisti ole mitään haittaa, mutta nyt tuo outo virheilmoitus oli merkki jostain vakavammasta. Aivan ensimmäiseksi aloin ihmetellä, miksi Apache ei jäänyt käyntiin vaan antoi komennon välittömästi takaisin konsolille. Normaalisti olisin pysäyttänyt instanssin joko väkivalloin Ctrl+C -näppäinyhdistelmällä tai sulkemalla palvelimen shutdown-optiolla.

Webbipalvelin ei lähtenyt enää käyntiin. Poistin tuloksetta lokikansion, sillä ajattelin, että pid-tiedoston luomisessa on jotain ongelmia. Seuraavaksi tarkistin kansioiden kirjoitussuojaukset. Palvelin ei suostunut vieläkään käynnistymään. Lopulta asensi Apachen uudelleen, mutta tämäkään ei auttanut. Vasta muutaman netissä käydyn keskustelun luettuani sain käsiini yllättävän vastauksen. Eräässä vastauksessa lueteltiin joukko toimenpiteitä, joita pitää kokeilla, mikäli Apache ei suostu käynnistymään. Viimeisenä oljenkortena kehotettiin sulkemaan Skype. Ehdotus tuntui uskomattomalta, sillä en osannut kuvitella, mitä tekemistä Skypellä eli Internet-puhelinohjelmalla on webbipalvelimen kanssa. Kokeileminen ei maksanut mitään ja kuinka ollakaan - Apache lähti käyntiin kuten aikaisempinakin iltoina.

Selvittelin Skypen osuutta Apachen käynnistysongelmiin. Netistä löytyi jälleen kasoittain artikkeleita yhteensopivuusongelmista, joista yhdessä todettiin Skypen kuuntelevan portteja 80 ja 443. Portti 80 on yleinen webbipalvelimien käyttämä oletusportti, joten Apachen jumiutuminen alkoi selvitä. Samaisessa artikkelissa kerrottiin vielä, miten vastaavista ongelmista pääsee eroon. Skypestä voi onneksi rastittaa kyseisen kuunteluominaisuuden pois päältä valitsemalla Tools-valikosta Options ja esiintulevasta ikkunasta Advanced-välilehden. Tästä valitaan lopuksi Connection, josta löytyykin tuo tärkeä rastitusvaihtoehto. Rasti vain pois valinnasta ja niin pitäisi Apachen nousta jälleen pystyy, vaikka Skype hääriikin taustalla.

Kylmä hiki ehti jo nousta otsalle ja poskiakin alkoi kuumottaa eilen illalla, kun vaivalla pystyyn saatu kehitysympäristö ei enää toiminutkaan. Tämä episodi vain osoittaa, miten paljon ohjelmistoja pitää vielä kehittää. Apachen olisi pitänyt antaa informatiivisempia virheilmoituksia ja ennen kaikkea oikeita ilmoituksia. Ruudulle ilmestynyt ilmoitus edellisen istunnon abnormaalista alasajosta johti harhaan ja kulutti turhaan monta tuntia olemattoman virheen etsimiseen. Toisaalta Skypekin olisi voinut haistella, että porttia 80 käyttää jokin muukin ohjelmisto ja antaa tästä varoituksen. Nyt molemmat sovellukset olettivat olevansa ainoita installaatioita koneessani eivätkä vaivautuneet tarkistamaan yhteensopivuutta toistensa kanssa. Onneksi vian korjaaminen oli lopulta helppoa, mutta vian etsimiseen meni tolkuttoman pitkä aika.

Julkaistu keskiviikkona 18.6.2008 klo 17:00.

Edellinen
PHP-editori NetBeans
Seuraava
Exporting Outlook mail messages