Vähän päälle vuosi sitten ostin Netatmo-sääaseman. Paketissa oli sekä sisä- että ulkomoduuli eli se oli sopiva kokoonpano aloittelevalle kotimeteorologille. Asema on toiminut kohtalaisen hyvin tämän ensimmäisen vuoden. Ainoa heikkous on ollut ulkomoduuli, joka on kuluttanut pattereita tiheään tahtiin. Aivan alussa siirryin käyttämään akkuparistoja, mutta niitäkin on saanut olla lataamassa vähintään kerran kuukaudessa. Tarkalleen ottaen olen ladannut akut noin joka kolmas viikko. Koska en jatkuvasti seurannut sääaseman mittauksia, saattoi ulkomoduuli olla pitkiäkin aikoja pimeänä virran loppumisen vuoksi. Aika ajoin kuitenkin tarkistin tilanteen vain todetakseni laitteen sammuneen. Akkujen lataustason voi helposti tarkistaa nettisovelluksella, sillä ulkomoduuli lähettää muun säätiedon joukossa myös lataustason.
Olin alkanut kyllästyä jatkuvaan akkuparistojen lataamiseen ja vaihtamiseen. Otin vihdoin yhteyttä sääaseman valmistajaan Netatmoon ja tiedustelin, josko heillä olisi suunnitelmissa valmistaa verkkovirralla toimiva ulkomoduuli. Tiedustelu johtikin asiasta toiseen. Valmistaja piti ehdotustani hyvänä, mutta totesi samassa viestissä, ettei ulkomoduulin tule kuluttaa paristoja loppuun kuukaudessa. Niiden tulisi kestää vähintään vuoden. Olin saamastani tiedosta yllättynyt. Valmistaja kehotti palauttamaan moduulin takaisin myyjälle takuuvaihtoa varten. Näin sitten teinkin ja kiikutin härvelin takaisin Clas Ohlsonin asiakaspalvelupisteeseen Helsingin Kampin myymälässä. Onneksi olin säilyttänyt ostokuitin, sillä ilman sitä asian käsittely olisi varmasti ollut huomattavasti vaikeampaa ellei jopa mahdotonta. Samaisessa kuitissa Clas Ohlson lupaa laitteille myös kahden vuoden takuun, joten takuutakin oli jäljellä vielä melkein vuosi. Tällä kertaa en kuitenkaan joutunut turvautumaan takuuseen, sillä valmistaja oli halukas vaihtamaan moduulin uuteen. Täysin saumattomasti asiakaspalvelu ei myymälässä sujunut, sillä myymälän prosessien mukaan kyseessä oli itse asiassa huoltokorjaus, josta olisin voinut jopa joutua maksamaan jotain. Jouduin siis hieman puolustelemaan asiaani, mutta jätin laitteen joka tapauksessa "huoltoon". Myyjä kuitenkin lohdutti, että takuuvaihto voi olla maksuton, mikäli laitteessa havaitaan kuvailemani valmistusvika.
Netatmon keskustelufoorumissa käydään paraikaa keskustelua ulkomoduulin virran kulutuksesta. Valmistaja on myöntänyt, että moduulissa on valmistusvika ja vaihtaa laitteita uusiin sitä mukaa, kun niitä palautuu. Jätin sääasemani ulkoyksikön vaihtoon muutama viikko sitten ja sain tänään tilalle uuden yksikön. Laite oli vaihdettu, sillä sarjanumero oli eri saamassani yksilössä. Ulkomoduulin vaihtaminen sääasemapaketissa on periaatteessa yksinkertainen toimenpide. Vaihtamista varten pitää Netatmon nettisivuilta ladata erityinen moduulimanagerisovellus, jolla hallitaan kokonaisuudessa olevia moduuleja. Juuri kun olin ladannut tuon hallintasoftan, puuttui Norton Internet Security peliin. Virustutka analysoi välittömästi lataamani ohjelman ja totesi sen vaaralliseksi, koska Nortonin tilaston mukaan ani harva oli käyttänyt kyseistä ohjelmistoa. Kerroin turvaohjelmalle, että lataamani applikaatio on turvallinen ja latasin sen uudelleen. Tämä ei auttanut. Nyt Norton siirsi latauksen karanteeniin, josta vihdoin vapautin sen käyttööni. Sain lopulta sovelluksen käyntiin ja ryhdyin asentamaan uutta ulkomoduulia sääasemakokoonpanooni. Asennus ei tahtonut onnistua. Joko tarjoamani akkuparistot olivat huoltokorjausta odotellessani ehtineet tyhjentyä tai sitten moduuli ei saanut kunnon yhteyttä sisämoduuliin. Vaihdoin akut ja siirsin moduulin lähemmäksi isäntäyksikköä, jolloin yhteys muodostui ja sain vihdoin ja viimein systeemin kasaan. Aivan läpihuutojuttu sääaseman korjaus ei siis ollut, mutta lyhyen ja kärsivällisen ahkeroinnin jälkeen sain niskalenkin koneista ja alistettua ne tahtooni. Nyt Netatmo-sääasemani mittaa taas täysillä niin sisä- kuin ulko-oloja. Jännityksellä seuraan, miten pitkään akut nyt jatkossa kestävät.