Ronin ja Arles

Tarkoitukseni oli mennä ajoissa nukkumaan viime sunnuntaina. Ennen pehkuihin menemistä laitoin vielä telkkari päälle ja ajattelin nopeasti vilkaista kanavat läpi ja katsoa, mitä töllöttimestä tulee. Kuin sattumalta pysähdyin Fox-kanavalle, jossa oli juuri alkanut elokuva Ronin. Minulta taisi muutama minuutti alusta jäädä näkemättä, mutta en tainnut menettää mitään. Olen nähnyt elokuvan kerran aikaisemminkin, mutta tällaisen vauhdikkaan toimintaleffan voi katsoa uudelleen etenkin, kun edellisestä kerrasta oli ehtinyt kulua jo melkein kymmenen vuotta.

Arles, Ranska
Kuva
Matti Mattila

Vuonna 1998 ensi-iltaan tullut Ronin on näytetty televisiossa joitakin kertoja sitten leffalevityksen. Ensimmäisen kerran filkan nähtyäni se teki minuun vaikutuksen ei niinkään juonensa tai toimintakohtaustensa vuoksi vaan kuvauspuitteidensa puolesta. Tunnetuilla näyttelijöillä ladattu Ronin on kuvattu enimmäkseen Ranskassa ja siis Euroopan maaperällä. Vauhdikkaat takaa-ajokohtaukset saavat Pariisin liikenteen hetkeksi sekaisin ja seikkailut Nizzassa hämmästyttivät varmasti paikallista väestöä filmiä kuvattaessa. Upeimmat turistikohtaukset löytyvät mielestäni kuitenkin Arles’n kaupungissa, jossa filmiryhmä on käynyt kuvaamassa kuuluissa antiikin Rooman aikaisessa amfiteatterissa. Kohtaus jäi mieleeni ja innosti lopulta matkaan kyseiseen kaupunkiin ja katsomaan areenaa oikein paikan päälle. Tein vuonna 2010 Interrail-matkan Euroopan ympäri ja samalla matkalla ulotin reissun myös Arles’n, jonne tein päivämatkan Marseillesta, jossa pidin majapaikkaa muutaman päivän ajan.

Arles’n amfiteatteri on vaikuttavan näköinen nähtävyys. Itse areena ei ole jättimäisen suuri, mutta silti rakennustyönä ihailtava saavutus muutaman tuhannen vuoden takaa. Heinäkuinen kesäpäivä Ranskassa oli tuolloin helteinen, ja teatterin muhkeiden muurien varjoisissa suojissa oli miellyttävää pysytellä hetken aikaa poissa keskipäivän porottavasta auringonpaisteesta. Kaupungin vanhassa keskustassa sijaitsevalle turistikohteelle pääsee helposti junalla, sillä rautatieasema on vain noin kahdeksansadan metrin eli siis lyhyen kävelymatkan päässä. Junamatka läheisestä Marseillesta kestää noin tunnin ja vartin. Samalla kertaa kannattaa piipahtaa Aix-en-Provencen kaupungissa, jonne matkaa on alle neljäkymmentä minuuttia. Jos kesälomasuunnitelmat ovat vielä tekemättä, voin lämpimästi suositella Etelä-Ranskan kohteita Välimeren rannalla.

Julkaistu tiistaina 20.6.2017 klo 19:31 Elokuvat-luokassa avainsanoilla elokuvat, loma ja matkailu.

Edellinen
Suviliedellä
Seuraava
Helppo katkaraputäyte