Responsive Web Design

Tietokoneet ovat yleistyneet muutamassa vuosikymmenessä tuiki tavallisiksi kapistuksiksi. Näiden lisäksi älypuhelimet ovat alkaneet vallata taskujamme ja kassejamme. Yhteistä näille tietotekniikan ihmevemputtimille on jonkinlainen kuvaruutu, joka toimii värkin ja ihmisen välimaastossa. Kuvaruudut eli näytöt ovat yhtä monimuotoisia kuin ovat tietokonelaitteetkin ja niiden käyttötarkoitukset. Ennen kaikkea näyttöjen koot ovat konkreettisesti havaittavissa jokapäiväisessä käytössä. Aamun työmatkalla monet kurkkivat muutaman tuuman kokoista älypuhelimen näyttöä ja myöhemmin työpaikalla suurta, monesti lähes kolmenkymmenen tuuman mittaista monitoria. Erikokoiset kuvaruudut ovat haastaneet ohjelmoijia aina tietokoneiden aamunkoitosta alkaen ja nyt erityisesti Internetin aikakaudella. Yhdenlainen sisältö pitäisi saada esitettyä muutaman tuuman ja useiden kymmenien tuumien ruutukokojen kirjavassa skaalassa.

Marcotte, Ethan: Responsive Web Design

Verkkosivuja laativat tietotyöläiset kohtasivat eri näyttökokojen tuomat haasteet pian netin vallankumouksen melskeissä. Haasteet sovittaa sisältö erilaisille ja erikokoisille näytöille eivät ole missään tapauksessa eilispäivää vaan melkeinpä vain lisääntyneet kaikenmaailman tablettien ja älypuhelinten myötä. Nettisivu, joka näyttää hyvältä isolla näytöllä, ei pääsekään oikeuksiinsa pienellä miniatyyrimonitorilla. Ratkaisuksi on alusta asti pohdittu erilaisia skaalausominaisuuksia, mutta yksinkertaisina ne ovat rajoittuneita nykyajan vaatimuksiin. Uusin tekniikka on niin sanottu responsiivinen suunnittelu, joka yrittää sovittautua eli vastata näytön kokoon ja toistaa sisällön mahdollisimman optimaalisesti. Tekniikasta on ehditty kirjoittaa jo tukku oppaita, joista uunituoreimpien tulokkaiden joukkoon lukeutuu vastikään julkaistu Ethan Marcotten kirjoittama Responsive Web Design (A Book Apart, 2012).

Kirja paneutuu kahteen tärkeään suunnittelutekniikkaan: ruudukkoon ja mediakyselyihin. Netistä löytyy tätä nykyä jo tusinoittain erilaisia grid- eli ruudukkomenetelmiä, joilla luodaan ja hallitaan verkkosivun perusrakenne. Marcotte esittelee jälleen yhden, mutta yksinkertaisen perusruudukkomenetelmän, jonka hän rakentaa opuksensa sivuilla vaihe vaiheelta monipuolisine esimerkkeineen ja ruutukaappauksineen. Kirjan loppuosa on pyhitetty media queries -tekniikalle eli mediakyselyille. Juuri mediakyselyt näyttäisivät olevan yksi varteenotettava ratkaisu luoda responsiivisia eli näytölle sovittuvia verkkosivuja. Responsive Web Design -kirja on hyvää peruslukemistoa jokaiselle nettisivujen kanssa työskentelevälle. Ohuehkossa kirjasessa on noin 150 sivua ja pääasiat käydään aloittelijan kannalta riittävän kattavasti mutta ammattilaisen näkökulmasta hyvin köykäisesti ja pintapuolisesti. Manuaaliksi tästä proosamuotoon kirjoitetusta romaaniluonnoksesta ei ole, mutta se herättää ainakin mielenkiintoa ja antaa ensi käden apuja monipolviseen haasteeseen ryhtyvälle. Tämän kirjan luettuaan tietää, mihin asioihin kannattaa perehtyä syvemmälti, kun alkaa laatia joustavia nettisivuja.

Marcotte, Ethan

Responsive Web Design

ISBN
978-0-9844425-7-7
Kustantaja
A Book Apart

Julkaistu torstaina 19.7.2012 klo 19:22 Kirjat-luokassa avainsanoilla Internet ja ohjelmointi.

Edellinen
Logojen kehitys
Seuraava
Hauskoja koevastauksia