Ravintola Kosmos

Perinteikäs ja tunnettu ravintola Kosmos sijaitsee aivan Helsingin ytimessä. Historiaa huokuva ruokasali avattiin noin 90 vuotta sitten elokuun kuudentena vuonna 1924 silloisen Vladimirinkatu ja nyttemmin Kalevankatu kolmessa ja vain kivenheiton päässä Mannerheimintiestä. Yrjö Lindfors (myöh. Hepolampi) ei tainnut tuolloin tietää, miten pitkään hänen Kosmos ruokasalit tulisi toimimaan samassa osoitteessa, mutta me kaksituhattaluvun lapset olemme todistamassa suositun ruokapaikan yhä elävää historiaa. Minulle tarjoutui tänään toistaiseksi ainutkertainen tilaisuus ruokailla tässä suositussa ravintolassa, jota ovat minua ennen kunnioittaneet läsnäolollaan sellaiset kulttuurialan tunnetut nimet kuten laulaja Olavi Virta (1915-1972), kirjailijat Pentti Saarikoski (1937-1983) ja Jorma Ojaharju (1938-2011), kansantaiteilija M. A. Numminen sekä näyttelijä Matti Pellonpää (1951-1995).

Kuva
Ravintola Kosmos

Kolmen ruokalajin lounaani ajoittui alkuiltapäivään. Ravintolassa oli hyvin tilaa näin maanantaina, vaikka en tosin tiedä, miten kansoitettu tämä ruokala tyypillisesti on alkuviikosta. Valitsin aterian á la carte -listalta, vaikka jo pelkkä lounaslistakin näytti ruokaisan houkuttelevalta. Alkupaloiksi otin blinin lohenmädillä, smetanalla ja sipulilla. Rapea ja reilunkokoinen tuhti blini maistui taivaallisen herkulliselta ja kaikkien maukkaiden makujen seasta saatoin erottaa aidon voin vivahteen. Pääruuaksi eteeni tarjoiltiin täydellisen onnistunut kapriksella, sinapilla ja munankeltuaisella täytetty lehtipihvi duchesseperunan kera. Erinomaiset valkoviinivalinnat täydensivät makuelämyksen vielä korkeampiin sfääreihin ja ainakin alkupalat ja pääruoka maittoivat kerrassaan verrattomasti. Jälkiruoaksi valitsemani suklaakakku talon viherherukkajäätelöllä jatkoi suussa sulavaa ateriaani. Kakku oli viedä kielen mennessään, mikä kertonee paljon ravintola Kosmoksen moitteettomasta keittiöstä.

Ravintolasalin miljöö on pitkälti säilynyt ennallaan kaikki nämä 90 vuotta. Jos siis haluaa tutustua 1920-luvun sisustus- ja rakennustyyliin, kannattaa seuraava lounastunti varata Kosmokseen. Henkilökunta oli koko vierailuni ajan erittäin ystävällinen ja jopa esitteli jälkiruokaviinimme pulloa ja itävaltalaista viinitilaa myöten. Pääosassa oli kuitenkin ruoka, joka herkullisuudellaan löi laudalta monet tähänastiset ravintolakokemukseni. Annokset olivat riittävät ja täyttivät nälkäisemmänkin vatsan. Yksikin murunen vielä olisi vienyt jo ähkyn puolelle. Ensivierailuni ravintola Kosmoksessa oli hyvin positiivinen ja siitä jäi muutakin kuin hyvä maku suuhun. Voin lämpimästi suositella historiallista ruokapaikkaa lounasruokailuun ja kaikenlaisiin tilaisuuksiin, jossa pitää päästä herkuttelemaan makoisilla ja suomalaisilla perusantimilla.

Ravintola Kosmos

Avoinna
ma-pe 11.30-01, la 16-01
Osoite
Kalevankatu 3, Helsinki
Puhelin
09 647 255

Plussat

  • herkullinen ruoka
  • keskeinen sijainti
  • ystävällinen asiakaspalvelu

Julkaistu maanantaina 2.6.2014 klo 17:32 Ravintolat-luokassa avainsanoilla historia, ravintolat ja ruoka.

Edellinen
Bees & Bombs
Seuraava
Lix 3D-kynä