Rättänä

Mustikkapiirakka on yksi suosituimmista suomalaisista herkuista. Kotipuolessa oli tapana valmistaa kokonainen uunipellillinen herkullista mustikkapiirakkaa murotaikinaan. Sellainen makuelämys ei pitkään pöydässä viipynyt. Joskus niitä tehtiin pari samalla kertaa, jotta jotain olisi jäänyt seuraavallekin päivälle. Maistuihan jääkaappikylmä mustikkapiirakka ihanalta myös seuraavana päivänä jääkylmän maitolasin kera, ja ne kulmapalat olivat parhaat, koska niissä oli eniten makoisaa piirakkapohjaa syötäväksi. Muropohjaisia torttuja on osattu tehdä Suomessa tiettävästi jo 1700-luvulla. Yksinkertaisimmillaan pohja syntyy vehnäjauhoista, sokerista ja voista nyppimällä. Muropohja oli niin tavanomainen, että vanhoissa keittokirjoissa ei juuri taikinan tekoa sen koommin opastettu, vaan reseptissä vain mainittiin pohjaksi murotaikina.

Kuva
cb L.A. Foodie

Mustikkapiiraita on vuosisatojen saatossa tarjoiltu eri muodoissa. Mustikoita on survottu esimerkiksi talkkunajauhoihin mustikkapöperöksi ja ruisjauhoihin mustikkamöllöksi. Savossa mustikkaherkku on nimeltään mustikkakukko eli rättänä. Lähestyvän joulun juhlapöytään sopii vaihteluksi perinteinen rättänä, joka on helppo ja nopea valmistaa kotikeittiön perusaineksista.

Rättänä

8 annosta

kuori

  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte

  • 1 l mustikoita
  • ½-1 dl sokeria
  • ½ dl perunajauhoja

Sulata voi ja sekoita sokeri voisulaan. Yhdistä leivinjauhe ruisjauhoihin eri astiassa. Lisää sekaan voi-sokeriseos ja sekoita tasaiseksi. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pieniä annosvuokia. Voit myös käyttää uuninkestäviä kahvikuppeja. Painele ¾ taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan taikinan päälle. Tee lopusta taikinasta kansi. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos teet pienempiä annoksia, paista niitä noin puoli tuntia. Tarjoile kermavaahdon kera.

Julkaistu torstaina 14.12.2017 klo 16:45 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Idän pikajunan arvoitus
Seuraava
Skrolli 4/2017