Kotipuutarhojen omenapuut pullistelevat nyt hedelmiä. Syyskesä on varsinainen omenasesonki, sillä kotimaisia omenoita on tarjolla enemmän kuin ehtii syödä. Omenoista tosin syntyy paljon herkullisia ruokia ja elintarvikkeita eikä niitä kaikkia tarvitse popsia suuhunsa sellaisinaan. Omenaleivonnaiset lienevät parhaimpia herkkuja juuri satoaikaan, ja näistäkin oma suosikkini on ehdottomasti omenapiirakka. Ranskalainen keittiö on tehnyt tästäkin maailmankuulun jälkiruokaklassikon eli ranskalaisen omenapiirakan, joka alkuperäiskielessä tunnetaan paremmin nimellä tarte tatin. Leipomuksen resepti on perin yksinkertainen eikä perusainesten lisäksi tarvita muuta kuin omenoita. Hieman haasteellisuutta tämä piiras kuitenkin asettaa, sillä leipomus valmistetaan tyypillisesti erityisellä korkeareunaisella tarte tatin -pannulla, jolla ensin syntyy täyte liedellä ja koko komeus paistetaan lopuksi uunissa käyttäen koko ajan samaa astiaa. Pannuja voi ostaa noin parinkympin hintaan hyvin varustetuista keittiötarvikeliikkeistä.
Ranskalainen omenapiirakka eli tarte tatin
pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl tomusokeria
- 100 g voita
- 1 kananmuna
täyte
- 5-6 isohkoa omenaa
- 2 dl sokeria
- 100 g voita
Aloita valmistamalla pohja. Sekoita voi ja kuivat ainekset ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita voimakkaammin tasaisemmaksi taikinaksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen tasalämmöllä. Valmista täyte kuorimalla ja poistamalla siemenkota omenoista. Leikkaa omenat melko paksuiksi puolikuun muotoisiksi paloiksi. Aseta tarte tatin -pannu liedelle. Sulata voi ja sirottele sokeri tasaiseksi kerrokseksi. Lado omenaviipaleet limittäin kerrokseksi voi-sokeri-seoksen päälle keskeltä aloittaen. Kuumenna kunnes alla oleva seos alkaa karamellisoitua kauniin kullanruskeaksi. Nosta taikina pannuun ja tee siitä kansi omenoille. Käännä taikinan reunoja sisään muodostaen ylösalaisin käännetty kuppi omenoille. Paista uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes taikina on kypsän kullanruskea. Ota astia uunista ja aseta tarjoilulautanen sen päälle. Ota tukeva ote tarte tatin -pannun korvista pidellen samanaikaisesti kiinni lautasesta ja keikauta ympäri. Tarjoile piirakka heti kermavaahdon kera.