Raha-automaattikilpailu

Kilpailu kuluttajien käteisnostoista on alkanut toden teolla. Ottopisteautomaatit ovat saaneet kilpailijan, kun maanlaajuinen kioskiketju R-Kioski toi markkinoille oman käteisnostoautomaattinsa muutama päivä sitten. Kilpailu kovenee entisestään, kun katukuvaan ja kauppakeskuksiin ilmestyy toukokuussa jo kolmas automaattiketju. Tuolloin aloittaa liikemies Harry "Hjallis" Harkimon Anna-automaatit suoltamaan rahaa kaikille korttiaan vilauttaville.

Kuva
R-Kioski

Kehitys on tervetullut monella tavalla. Ensinnäkin käteistä rahaa saa nyt useammasta eri pisteestä. Toisekseen, kun automaatit sijoitetaan kauppojen, kioskien ja kauppakeskusten yhteyteen, voivat kauppiaat siirtää käteisvaransa suoraan automaatin uumeniin ja samalla tankata laitetta. Näin säästytään turhalta ja joskus vaaralliseltakin rahojen kuljetukselta. Automaattien lisääntyminen siis tavallaan säästää luontoa energiankulutuksen ja kuljetuksen aiheuttamien päästöjen vähentymisenä. Kolmanneksi, kilpailu on aina tervetullutta, sillä se tasoittaa aikanaan automaattien käytöstä perittäviä kustannuksia.

Ilman vastalauseita eivät pankitkaan ota uutta tulijaa vastaan. Osuuspankki ilmoitti eilen ensimmäisenä rankaisevansa asiakkaitaan, mikäli he erehtyvät nostamaan käteistä kioskiautomaatista. Samantyyppisiä vastatoimia on suunnittelemassa Nordea. Naapurimaassa Ruotsissa kehitys oli aivan päinvastainen. Siellä automaattikilpailu poisti lopulta kaikki kulut, ja nyt asiakas voi nostaa rahaa kuluitta kenen tahansa automaatilta. Suomessa eletään tässä suhteessa jälkijunassa ja vanhan monopolismin jälkimainingeissa. Suuret pankkiryhmittymät kuvittelevat pystyvänsä sanelemaan, kuka Suomessa saa pyörittää käteisnostoautomaattien liiketoimintaa. Nähtäväksi jää, miten kansa suhtautuu rahan ostovoiman alentamiseen, kun nostosta peritään ällistyttävä kahden prosentin kulukorvaus pankille. Toivotan menestystä R-Kioskin rohkealle vedolle uuden automaattipisteen käyttöönotossa.

Julkaistu lauantaina 15.3.2008 klo 18:29.

Edellinen
Perjantaipulma 11/2008
Seuraava
Yksikätinen parturissa