Uusin leipäkoneella tehtailemani makuelämys on puolukkaleipä. Olen tehnyt leipäkoneella leipiä nyt jo pidemmän aikaa, mutta samat leivät päivästä toiseen ovat alkaneet maistua kuvaannollisesti puulta. Silloin tällöin olen toki kokeillut erilaisia makuyhdistelmiä, ja muutamat sekoitukset ovatkin onnistuneet hyvin. Loppukesä ja etenkin alkusyksy ovat puolukka-aikaa, joten kohta makoisia puolukkaleipiä voi paistaa tuoreista marjoista. Ennen kuin puolukat kypsyvät, voi leipomiseen käyttää joko pakastemarjoja tai kuivattuja puolukoita. Tämänkertaisessa kokeilussani käytin kuivattuja puolamia, joita löysin Stockmann Herkusta. Suomalainen Biokia valmistaa muitakin kuivattuja marjatuotteita kotimaisista marjoista, joita myydään 50 gramman pussissa. Mitenkään turhan edullisia kuvatut marjat eivät ole, sillä kilohinnaksi muodostuu hulppeat noin 40 euroa. Marjastaminen siis kirjaimellisesti lyö leiville eli marjametsällä kyykkiminen kannattaa. Yksi pussillinen riittää kahteen leipään, kun yhteen taikinaan annostellaan noin desilitra eli 25 grammaa marjoja. Muut ainesosat ovat tavallisen rouheisen hiivaleivän ohjeen mukaiset.
Puolukkaleipä koneella
750 g- 2½ dl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä tai pullomargariinia
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 6 dl sämpyläjauhoja
- 1½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
- 25 g kuivattuja puolukoita
Mittaa kaikki muut aineet paitsi puolukat leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle. Valitse ohjelmaksi Normaali ja leivän kooksi 750 g. Käynnistä kone. Kun koneesta kuuluu noin puolen tunnin kuluttua äänimerkki, lisää vasta silloin puolukat. Kun leipä on valmis, nosta paistovuoka leipäkoneesta ja anna leivän jäähtyä vuoassaan vähintään 15 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia tai kauemmin.